latinica  ћирилица
18/05/2017 |  19:07 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Додик: У Влади Српске до избора сигурна само премијерка Цвијановић

У Влади Републике Српске до избора 2018. године сигурна је само премијерка Републике Српске, рекао је предсједник Републике Срспке Милорад Додик, не искључујући могућност промјене неких министара.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске (фото: © Sputnik/ Радоје Пантовић) - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике Српске (фото: © Sputnik/ Радоје Пантовић)Фото: РТРС

Каже да неће бити дисциплиновања ДНС-а због гласања о Љубији, те додаје да иницијатива опозиције за изгласавање неповјерења Влади неће проћи јер наводи "они не могу скупити довољно руку ни за дневни ред".

"Прича око Љубије је исполитизована'', каже Додик за Н1, додајући да је партнерство Павића, Ђокића и њега трајно и неће бити промијењено.

Ипак, сама Влада би могла бити промијењена, макар један дио министара.

"Бар што се тиче премијера да, али могући су одласци или доласци неких људи. Нису искључени, али то није тема данас, нити је на дневном реду данас", рекао је Додик, а потом је оштро критиковао Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ и првог човјека СДА.

"Бакир је пролупао и урушио институције БиХ", рекао је Додик на питање новинара да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића о поновном покретању ревизије пресуде против Србије за геноцид.

Сецесија није на дневном реду, али је Додик не искључује.

"Сједио сам с Путином и он није то тражио од мене. Лаж је да Путин то тражи, званични руски став је дејтонска БиХ", испричао је Додик и закључио:

"Ми смо у затвору, у тору који се зове Босна и Херцеговина", рекао је Додик, додајући да нема пројекта у БиХ који је био од користи Републици Српској.

 

"Ји износи лажи о стању у региону - Путин није тражио сецецију Српске"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да /званичник америчког Стејт департмента/ Хојт Ји износи лажи о стању у региону, позивајући или прижељкујући интервенционизам.

"Мислим да ће се БиХ, уколико дође до појачаног интервенционизма међународне заједнице, распасти и да је више нико не може саставити", рекао је Додик за ТВ "Н1".

Додик је додао да БиХ јесте пропала земља, да је томе највише допринио Хојт Ји и стара америчка администрација, чије измишљотине о сецесији говоре о њиховој препаднутости.

"Хојт криви људе овдје на терену, а ми сви знамо да је он био главни који је овдје управљао, и ако БиХ нема шансе, онда су, по тој логици, он и стара /америчка/ администрација томе највише допринијели", рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да вјерује у нову америчку администрацију која говори да се неће мијешати у унутрашње ствари и да ту види, можда, прилику за БиХ да се у оквиру важних групација, ентитета и народа сједне и договори концепт БиХ који је одржив.

"Уколико то не буде могуће, зашто би била искључена могућност народа која је свакоме у свијету дата кроз повељу УН, право на самоопредјељење", додао је Додик.

Додик је истакао да на дневном реду Републике Српске није у питању никаква сецесија.

"Ми не слушамо, нити било ко шта од нас тражи, ни Србија, ни Русија да било какве активности око сецесије спроводимо. То су све измишљотине и говоре о препаднутости одлазеће америчке администрације кроз лик тог Јиа, који говори о неком утицају Русије", рекао је Додик.

Подсјећајући да је сједио и разговарао са руским предсједником Владимиром Путином, Додик је нагласио да Путин то од њега никада није тражио и да је потпуна лаж да Русија има ту врсту приче.

Према његовим ријечима, званични руски став је дејтонска БиХ и међународни капацитет БиХ.

"Ово је цинично, заразно, немоћно, Ји, који је овдје провео неких осам година, говори на овај начин пред Пододбором америчког Конгреса који се поима као најважније мјесто на свијету, износи нетачне податке, износи буквално лажи о стању у региону, позивајући или прижељкујући интервенционизам", навео је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да се он хипотетички залаже за то да сваки народ било гдје у свијету има право на члан седам Повеље УН, који говори о самоопредјељењу народа.

"Мислим да је то фер и коректније него држати нас у затвору који се зове БиХ, ми смо у тору, ово ничему не служи, БиХ нема никаквог значаја, нема ниједног пројекта у БиХ који је урађен од 1995. године до данас од чега је Српска имала користи, искључујем пројекте међународне помоћи", навео је Додик.

Он је додао да у БиХ постоје четири фактора - Срби, Хрвати, Бошњаци и међународна заједница и да нико није задовољан, те поставио питање зашто, онда, БиХ мора да постоји.

Замјеник помоћник америчког државног секретара за Евроазију Хојт Ји је пред Подоодбором америчког Конгреса за спољне послове, између осталог, рекао да Русија подрива напредак на Балкану, да за то постоји наорочито снажан интерес и покушаји у Републици Српској.

Извор: Н1, Независне, СРНА