latinica  ћирилица
18/05/2017 |  18:42 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Српске организације: Поступак РЕКОМ-а провокација (ВИДЕО)

Организација под називом Регионална комисија за утврђивање истине о ратним злочинима - РЕКОМ, у центру највећег града Српске прикупља потписе подршке, како кажу, да би се коначно стало украј манипулацијама са бројем жртава у протеклом рату.
Реком - Фото: РТРС
РекомФото: РТРС

Ништа чудно, да још прије неколико година РЕКОМ нису напустиле све српске организације, поручујући да ова комисија не ради у интересу српских жртава.

Зато предсједник Републичког удружења породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић овај поступак РЕКОМ-а сматра провокацијом.

Из РЕКОМ-а су још прије пет година иступиле све озбиљније невладине организације и удружења из Републике Српске и ФБиХ која окупљају жртве рата.

Преостало им је једино да страним новцем на окупу држе неколико "слободних стријелаца" и уз помоћ волонтера покушају да преваре неколико грађана да им дају подршку, кажу представници српских организација. То ће, истичу, трајати све док им стижу баснословне донације из иностранства.

"Они желе да хашке пресуде постану историјске чињенице. То никако не можемо прихватити јер знате да тај суд само осуђује Србе, и штами требамо једноставно то да прихватимо", изјавио је Недељко Митровић, председник Републичког удружења породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Да је покушај оживљавања пропалог РЕКОМ-а доживио фијаско у БиХ, показују и осуде бројних удружења, након што је у Брчком одржана конференција ове организације о заштити права чланова породица несталих особа у БиХ.

За Србе је, како наводе чланови српских удружења несталих, ова радионица само још једна у низу обмана, како би се сакрио нерад и манипулација са идентификацијом и скривањем броја несталих и страдалих Срба.

"Међутим ми имамо велику несрећу, јер тај институт ради смо у корист једне стране, док су Срби запоставити од тог дана и сматрамо да је велика грешака била када су енетиетске комсије нестале са својим радом", сматра Марко Грабовац, члан Савјетодавног одбора у Инсититу за нестале БиХ из Републике Српске.

Предсједник Републичког удружења породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић тврди да је у пројекат РЕКОМ од 2011. до данас уложено више од 10 милиона евра страних донација.