latinica  ћирилица
18/05/2017 |  18:04 | Аутор: РТРС

Хапшење српских младића у Племетини - срамно и кукавичко понашање

Хапшење два српска младића у Племетини за "изазивања мржње, раздора, националне, расне, вјерске или етничке нетрпељивости" због исписивања графита, срамно је и кукавичко понашање привремених институција самоуправе у Приштини, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Из Канцеларије истичу да тренутно Срби на Косову и Метохији живе свакодневно у атмосфери у којој су на мети најдиректнијих пријетњи злочином.

У саопштењу се наводи да су полиција и тужилаштво на Косову и Метохији овим хапшењем доказали да су инструмент у апсурдној кампањи у којој се поједини албански политичари, од којих неки и вршиоци највиших функција у привременим покрајинским институцијама и лидери појединих албанских странака, утркују ко ће више и оригиналније да мрзи Србе.

Из Канцеларије наглашавају да би, уколико је Приштини заиста стало до складних међунационалних односа и помирења, за почетак требало да буду ухапшени они који су протеклих седмица српском народу пријетили насиљем и етничким чишћењем.

"Упозоравамо насилнике, били они у цивили или униформама, да не малтретирају српску децу, а од представника међународне заједнице у Приштини захтевамо да активније обуздају распомамљени шовинизам појединих албанских политичких лидера и стану на пут неконтролисаном распламсавању антисрпске хистерије", истакнуто је у саопштењу.

Из Канцеларије за Косово и Метохију констатују да су лица, од којих је једно малољетно, у саопштењу полиције идентификована пуним презименом и првим словом имена, што је најфлагрантније кршење људских права и отворени позив на насиље.

"То говори много и о демократској свести и професионалности медија у покрајини који су такво саопштење пренели без уредничке интервенције", додаје се у саопштењу.

Косовска полиција ухапсила је двије особе српске националности, осумњичене за ширење мржње исписивањем графита на основној и средњој школи "Пандели Сотири" у селу Племетина код Обилића, преносе медији.

Извор: Срна