latinica  ћирилица
18/05/2017 |  17:07 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Радници Љубије збуњени "буром" око продаје рудника (ВИДЕО)

Дан након што посланици Народне скупштине нису подржали одлуку Владе Републике Српске да се приједорски Рудник жељезне руде "Љубија" прода фирми "Израели инвестмент груп", из Синдикалне организације Рудника жељезне руде "Љубија" поручују да имају неутралан став о овом питању. Тврде, њихов главни циљ је приватизација рудника и покретање производње на централним рудиштима.
Рудник Љубија - Фото: РТРС
Рудник ЉубијаФото: РТРС

Под утиском јучерашњих догађаја, данас у чувеној приједорској рударској вароши, Љубији главна тема је одлука Народне скупштине да љубијски рудник не оде у руке израелском купцу. 

"Драго што се "Митал" извукао, јер "Митал" је нама уплатио све даџбине и ми смо сад у пензији", каже Бакир Бишчевић, мјештанин Љубије. Његов суграђанин Иван Петровић додаје: "Хтјели би да се покрене и да људи зараде, кажу 300 радника, то је 300 породица".

"Мјештани Љубије су задовољни доношењем јучерашње одлуке и надамо се да ће "Арселор Митал", иначе је то једна озбиљна компанија, наставиће да ради експлоатацију жељезне руде са проширењем, овдје на коповима централних рудишта", рекао је Горан Праштало, предсједник Савјета МЗ Љубија.

Нико од радника у Руднику жељезне руде "Љубија", осим представника Синдикалне организације, данас није желио да коментарише јучерашњу одлуку Народне скупштине. Иза камере, у неформалном разговору кажу – збуњени су "превеликом буром" око продаје рудника. Из Синдиката поручују – ми смо неутрални. 

"Радници су да се изврши процес приватизације. Радници РЖР-а "Љубија" су ту неутрални. Наш је већински власник Влада и она одлучује ко ће да нас купи. Сви смо ми збуњени са овом политиком што се води. Ми смо за приватизацију", изјавио је Петрашин Родић, предједник Синдикалне организације РЖР-а "Љубија".

У руднику "Љубија" тренутно је стално запослено 10 радника, док је тридесетак ангажовано на производњи шампињона и отпреми дрвене биомасе. Љубијски гигант, у најбоља времена, запошљавао је пет и по хиљада радника.