latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:37 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Опасна игрица "Плави кит" стигла и у наше крајеве (ВИДЕО)

На интернету се појавила опасна игра Изазов плавог кита, која се шири друштвеним мрежама. У 50 нивоа игре које су деструктивног и на крају суицидног карактера, наводе жртве, односно учеснике на самодеструктивне радње.
Интернет - Фото: РТРС
ИнтернетФото: РТРС

У периоду од 50 дана играња пред дјецу се постављају различити задаци, у почетку мање опасни, попут гледања хорор филмова, затим самоповређивања урезивањем плавог кита на рукама, а све се завршава позивом на извршење самоубиства.

Игрица, која наводно посљедњих мјесеци односи жртве међу тинејџерима у многим земљама, стигла је и до Србије, Хрватске и БиХ.

С озбиром да интернет пружа могућност лажног представљања, немогуће је утврдити стварни идентитет потенцијално угроженог тинејџера.

Дјеца изложена опасностима на друштвеним мрежама показују симптоме проблема и промјену понашања, што не би требало да промакне родитељима и наставницима.

Из полиције је раније потврђено да је из Интерпола стигло обавјештење у којем се апелује на предузимање мјера ради спречавања ширења опасне, суицидне компјутерске игрице "Изазов плавог кита".