latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:33 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Гењац: Смањен број жртава трговине људима

БиХ је до 2004. године превасходно била земља крајњег одредишта или транзита за жртве трговине људима из земаља Источне Европе, након чега су власти у БиХ предузеле мјере које су довеле до смањења броја идентификованих жртава трговине људима, изјавио је данас у Београду члан Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац.
Сарајево - Београд - радионица о трговини људима - Фото: СРНА
Сарајево - Београд - радионица о трговини људимаФото: СРНА

У обраћању учесницима Међународне радионице о сарадњи европских парламентараца у борби против трговине људима на Балкану, Гењац, који је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за људска права парламента БиХ, истакао је проблем радне експлоатације, првенствено мушкараца, из БиХ на градилиштима у иностранству.

Гењац је навео и проблем просјачења као директну посљедицу сложене економске и социјалне ситуације у земљи, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Према његовим ријечима, судска пракса процесуирања кривичних дјела из области трговине људима у БиХ веома је скромна зато што се при њиховом квалификовању долази до питања ради ли се о трговини људима у сврху радне експлоатације или лошим условима рада и потплаћеном раду.

Гењац је рекао да је у БиХ, према Извјештају о стању у области трговине људима за 2015. годину, идентификовано укупно 35 потенцијалних жртава трговине људима, од чега је 18 пунољетних, а 17 малољетних

У ту групу, навео је, најчешће спадају жртве навођења на проституцију, сексуалног искориштавања, трговине људима у сврху просјачења, те продаје ради склапања брака.

Говорећи о процесуирању тих случајева, Гењац је нагласио да су судови током 2015. године изрекли десет осуђујућих пресуда против четрнаест особа за кривична дјела трговине људима и кривична дјела која се повезују са трговином људима.

На крају обраћања, Гењац је поручио да се у БиХ континуирано проводе активности с циљем јачања капацитета за подизање свијести о проблему трговине људима, програми подршке жртвама насиља на основу пола, као и програми подршке жртвама трговине људима.

Конференцији присуствује и предсједавајући Заједничке комисије за људска права парламента БиХ Борислав Бојић.

Извор: СРНА