latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:28 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Хрватски десничари шокирали плакатима

Под мотом "Поштено, досљедно, самостално", Хрватска странка права одлучила је да се рекламира на Корчули.

Иако у ХСП одувијек кокетирају с екстремном десницом, овај пут су надмашили сами себе. Идеју за плакат на којем се налази шесторочлана породица са шаховницом са пословично првим бијелим пољем, украли су од пропагандног постера који је био актуелан у вријеме нацистичке Њемачке.

Као што је видљиво на фотографији, оригинална лица њемачке породице налазе се уз стилизовани логотип нацистичког орла и натпис "Народ сам себи помаже".

Ради се о постеру за "Winterhilfswerk", програм социјалне помоћи који је требало да помогне гладним њемачким грађанима. Покрет је основан 1931. године, а Хитлер је преузео све заслуге на себе. Под нацистичком владавином, сваки грађанин Њемачке је морао да даје средства програму. Самим донацијама, могло је да се процијени ко је одан Националсоцијалистичкој партији.

Иронично је да је управо корчулански ХСП посегнуо за крађом нацистичког постера, пише портал Индекс. Наиме, корчулански десничари којима је мото "Поштено, досљедно, самостално" украли су плакат нацистичке власти која им је одузела острво.

Римским уговорима који су, успут, потписани на данашњи датум, 18. маја 1941. године, квислиншка НДХ коју ХСП-овци идолизују, предала је Италијанима огромну територију Далмације, укључујући и острво Корчулу. Данас се Римски уговори сматрају једном од највећих издаја у историји Хрватске.

Извор: Индекс