latinica  ћирилица
18/05/2017 |  16:01 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Приједор међу водећим градовима по броју повратника (ВИДЕО)

Приједор је међу водећим градовима, како у Републици Српској тако и у БиХ, по броју повратника. Посебно охрабрује чињеница да у периоду интензивног повратка није било инцидената, закључено је ово приликом посјете Мелике Махмутбеговић, потпредсједнице Федерације БиХ, граду Приједору.
Козарац - Фото: РТРС
КозарацФото: РТРС

Мјесна заједница Козарац је највеће насеље на подручју Приједора по броју повратника. Задовољни су што су обновили куће и што је отворено неколико мањих приватних предузећа.

"Наш град Приједор ми настојимо оживјети. Дијаспора је донијела доста пара и на основу тога неколико стотина фамилија живи", каже Златко Шкерић, члан савјета МЗ Козарац.

У Приједор се до сада вратило око двадесет хиљада Бошњака. Примјер је ово доброг суживота.

"Приједор је општина која је у БиХ са највећим бројем повратника. То је охрабрујуће и нешто што нас сигурно радује"", изјавила је Мелиха Махмутбеговић потпредсједница Федерације БиХ.

"Имамо једну високу тековину развијених међунационалних односа у граду Приејдору, а да ћемо кроз вријеме настојати да рјешавамо и отварамо питања која још увијек нису разрјешена", наводи градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

О животу повратника разговарано је и у Новом Граду. На подручје ове општине до сада се вратило 4.500 повратника, углавном Бошњака.

Куће су обновили, али је запошљавање горући проблем, констатовано је у разговору Махмутбеговићеве са представницима Новог Града.