latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:38 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Бијељина кредитом повећава буџет (ВИДЕО)

Градски буџет у Бијељини у овој години биће увећан за 4,6 милиона КМ, али не због доброг пословања градске власти већ због кредитних задужења.
Бијељина - Скупштина града - Фото: РТРС
Бијељина - Скупштина градаФото: РТРС

Данас је усвојен ребаланс буџета који се повећава на готово 52 милиона марака и увећан је за износ дугорочног кредита од четири милиона и краткорочног задужења од 600.000 марака.

Средства по основу кредитног задужења распоређују се на издатке за инфраструктуру и ОРИО пројекат у оквиру којег се гради канализација у граду, као и за измирење обавеза из ранијег периода.

Зашто је дефицит 3,4 милиона марака, да ли ће на крају ове године бити 4, 5 или 7 милиона марака, зашто се потроши више новца него што се планира буџетом, само су нека од питања опозиције новом начелнику за финансије.

Одборник Недељко Ћорић не види разлог у правдању власти због смањења пдв-а, већ у лошем раду. Додаје да ребаланс буџета власти служи за покриће оног што су потрошили у предизборној кампањи.

"Имамо проблем наплате комуналних такси од готово 500.000 марака умањен", рекао је Ћорић, док Љубиша Петровић, одборник Покрета Успјешна Српска каже: "Планирати средства за кабинет градоначелника од 700.000 марака а причати о штедњи је парадокс".

За новог начелника за финансије већина питања опозиције су политички маркетинг, а мањак у буџету правда искључиво смањењем прихода од ПДВ-а, који је иначе у порасту на нивоу БиХ.

"То што се подијели лоокалним зајендицама је у мањку 5 % до маја", изјавио је Славко Башић начелник Одјељења за финансије.

Најгласнија расправа била је ипак због одборничких додатака. Опозиција је тражила одговор од начелника за финансије о томе зашто су у овој години исплаћене плате функционерима и начелницима, а нису накнаде одборницима. 

Предсједник Скупштине није дозволио излазак начелнику Башићу за говорницу тврдећи да је расправа завршена.

"Господине Ћорићу, Ваша констатација је на мјесту. Сачекајте да завршим. Начелниче одјељења ,молим вас да се убудуће на вријеме измирују одборничке надокнаде", рекао је Славиша Марковић предсједник Скупштине града Бијељина.

Приликом разматрања извјештаја о раду Екодепа – предузећа које управља градском депонијом , опозиција је предложила директору да поднесе оставку , али не због тога што је лоше радио већ због, како су истакли, лоше финансијске ситуације фирме, за шта је одговорна власт.