latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:26 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

У Шамцу основан Савјет за привреду (ВИДЕО)

У Шамцу је основан Савјет за привреду који ће се бавити стварањем повољног пословног окружења, промоцијом атрактивних пословних локација, повећањем конкурентности предузећа и подстицањем запошљавања.
Савјет за привреду Шамац - Фото: РТРС
Савјет за привреду ШамацФото: РТРС

Оснивање Савјета за привреду подржан је Пројектом привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења на локалном нивоу, ЛАЈФ, који имплементира Групација Свјетске банке у партнерству са амбасадом Велике Британије у Босни и Херцеговини.

Изузетни потенцијали у пољопривреди и малој привреди, атрактивне локације, инфраструктура и административне олакшице за покретање бизниса оно је што општина Шамац може да понуди инвеститорима.

Намјера је да се оживљавањем привредних капацитета створе услови за нова радна мјеста и спријечи одлив радне снаге.

"Општина Шамац мора направити стратегију како људе задржати а да не причам како их привућ. Ми још увијек, ми који смо преостали провредници и неке фирме које раде морамо довозити људе из Добоја, Модриче, вјероватно сутра и Градачца и околине", изјавио је Маријан Мишић предсједник Удружења привредника општине Шамац.

Оснивању Савјета за привреду претходило је доношење одлука Скупштине општине о административним олакшицама и смањењу накнада за отварање фирми и ренти за грађевинско земљиште и поједностављењу процедура при добијању дозвола за рад. Осим тога, донесен је и правилник о подстицању запошљавања. 

"Подстичемо запошљавање у производним, услужним и занатским дјелатностима, једноктарно од 1.500 КМ са високом и вишом стручном спремом, 1.000 КМ са средњом и нижом стручном спремом", рекао је начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

"Ово је декларативна подршка али јасан сигнал и знак да сви они који желе радити и инвестирати на подручју општине Шамац да су добро дошли и имаће пуну подршку општинске администрације", истиче Светозар Евђић, начелник Одјељења за привреду општине Шамац.

Уз подршку Пројекта привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења на локалном нивоу ЛАЈФ, у изради је Водич за инвеститоре, на српском и енглеском језику, који ће представити све привредне капацитете општине Шамац.