latinica  ћирилица
18/05/2017 |  15:20 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

За мала и средња предузећа 2,6 милиона евра

У Сарајеву је озваничен завршетак програма "Подршка конкурентности малих и средњих предузећа", у вриједности 2,6 милиона евра, од чега је два милиона евра обезбиједила ЕУ, а остало предузећа која су учествовала у његовом суфинансирању.
ЕБРД  (фото:srbijaikina.rs) -
ЕБРД (фото:srbijaikina.rs)

Овај пројекат спровела је Европска банка за обнову и развој, рекао је шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру Делегације ЕУ у БиХ Анреа Вера.

Он је рекао да су мала и средња предузећа стуб економије у ЕУ и у БиХ, јер стварају нова радна мјеста.

Вера је додао да је ЕУ у посљедњих 15 година уложила у БиХ 55 милиона евра за поршку развоју малих и средњих предузећа, те да се очекује да ће у наредном периоду уложити додатних 16 милиона.

Истакао је да је ЕУ финансијски помогла 145 предузећа, од чега је њих 75 одсто повећало приходе за 17 одсто, а отворили су и 15 одсто више радних мјеста.

Директор ЕБРД Јан Браун рекао је да је ова банка сачинила стратегију рада у БиХ у наредних пет година и да је један од циљева пружање подршке развоју малих и средњих предузећа.

Руководилац Одјељења за стратешка планирање развоја малих и средњих предузећа и предузетништво у Агенцији агенцији за развој малих и средњих предузећа Републике Српске Марица Берић рекла је да је успостављањем предузетничког портала Српске ријешен је један од основних проблема са којима се суочавају мала и средња предузећа, а то је недостатак пословних информација потребних за оснивање предузећа.

Она је подсјетила да је то заједнички пројекат Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, који је финансиран захваљујући програму "Подршке конкурентности малих и средњих предузећа".

Извор: СРНА