latinica  ћирилица
18/05/2017 |  14:26 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Организован Први витешки фестивал у Српској

Завичајни музеј Градишка организовао је данас, поводом Међународног дана музеја, Први витешки фестивал у Републици Српској.
Први витешки фестивал у Градишци - Фото: СРНА
Први витешки фестивал у ГрадишциФото: СРНА

У оквиру едукативног дијела Витешког фестивала, више од 300 ученика градишких основних школа имало је прилику да у градском парку присуствује показним вјежбама мачевања и гађања луком и стријелом.

Вјежбе су изводили чланови Удружења "Бели орлови" и Стреличарског клуба Републике Српске, обучени у витешку средњовјековну одјећу и оклопе, након чега су и ученици могли да пробају да гађају луком и стријелом и да се мачују репликама мачева од пјене и стиропора.

Неки од ученика учествовали су и у школи хералдике, гдје су им представљени симболи и грбови из доба средњег вијека, а у градском парку, у оквиру ревијалног дијела Првог витешког фестивала, грађани су имали прилику да уживају у узбудљивим борбама витезова.

Члан Удружења "Бели орлови" из Београда Бојан Тасић ракао је да се Удружење бави очувањем старих средњовјековних вјештина мачевања и стреличарства, заната као што је ковачки, израдом оклопа и одјеће од коже, дрвета и метала, те проучавањем средњовјековне архитектуре и експерименталном археологијом.

"Велико је интересовање за овакве манифестације, а дјеца су најбоља публика и са њима је најљепше радити", нагласио је Тасић.

Удружење "Бели орлови" имао 40 активних чланова у Београду и још 60 чланова у другим градовима Србије. Неки од њих су у репрезентацији Србије у фул-контакт борбама у оклопима, учествују на бројним такмичењима у Европи, а на недавно одржаном Свјетском првенству у Барселони дошли су до осмине финала такмичења у фул-контакт борбама.

На Витешком фестивалу у Градишци представио се и члан Стреличарског клуба Републике Српске Ранко Бујић, који је и први средњовјековни витез-стреличар у БиХ и чалан витешког реда "Чувара копља светог Георгија".

Бујић је навео да ускоро иде у Руму, гдје ће бити проглашен српским витезом, те да заједно са својом супругом путује и наступа на бројним средњовјековним ренесансним витешким фестивалима и такмичењима у Европи.

Он је додао да је, осим тога што је витез-стреличар, и секретар Стреличарског савеза Републике Српске који постоји десетак година и има два клуба у Бањалуци и један у Приједору, те да стреличари из Српске остварују завидне резултате и освајају прегршт медаља на европским и међународним такмичењима.

Вршилац дужности директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић каже да је у плану да Витешки фестивал у Градишци постане традиционални регионални, па чак и међународни фестивал, и карактеристична манифестација која ће сваке године бити одржавана поводом Међународног дана музеја.

"Идеја је да Витешки фестивал у будућности обухвати и обиласке културног насљеђа општине Градишка и приказ старих заборављених заната и вјештина средњег вијека и других историјских периода", додао је Вујиновић.

Он је истакао да је Завичајни музеј у Градишци крајем фебруара организовао изложбу "Доба витештва" на којој су представљене средњовјековне ношње, оклопи, оружја и оруђа, коју је у 14 дана посјетило више од 3.000 грађана, међу којима највише дјеце и омладине.

"То је био знак да за овакве манифестације постоје интересовање и публика и то је био мотив и оправдање за улагање у пројекат организовања Првог витешког фестивала у Градишци", сматра Вујиновић.

Извор: Срна