latinica  ћирилица
18/05/2017 |  14:02 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Голићева: За БиХ 1,2 милиона долара за адаптацију на климатске промјене (ФОТО)

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, која предводи делегацију БиХ, током Конференције о климатским промјенама у Бону, одржала је низ састанака, који ће за резултат имати нова улагања у Републику Српску и БиХ.
Бон: Министрица Голић - излагање (Фото:влада.рс) -
Бон: Министрица Голић - излагање (Фото:влада.рс)

Голићева је истакла да су токм Бонске конверенције, због тога што испуњава обавезе према Конвенцији о климатским промјенама, за БиХ договорена бесповратна средства за Национални план адаптације на климатске промјене у износу од 3 милиона долара, која ће бити оперативна до краја текуће године. Договорена су и бесповратна средства у износу од 1,2 милиона долара за цијелу БиХ за мониторинг и верификацију извјештавања. И ова средства ће бити оперативна до краја 2017.“

Према њеним ријечима, на конференцији је пружена пуна подршка у активностима на реализацији Пројекта енергетске ефикасности, који се спроводи и у Републици Српској и Федерацији БиХ. Добијена су чврста увјеравања да ће бити одобрена бесповратна средства из Зеленог климатског фонда у износу од 17,5 милиона долара за наставак овог пројекта у другој половини 2018. године.

Голићева у Бону

Бонска конференција о климатским промјенама, на којој је учествовало 3960 представника из 195 земаља и министри из земаља чланова Конвеције, која с езавршава данас препорућчила је свим земљама да преиспитају своје добровољно учешће у смањењу емисија са ефектом стаклене баште. Ови циљеви биће анализирани на наредној Конвенцији о климатским промјенама, у новембру ове године у Бону.