latinica  ћирилица
18/05/2017 |  13:56 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Неповољни временски услови одразили се и на дрвопрераду

Производња шумских сортимената у Републици Српској у првом кварталу ове године повећана је за 0,4 одсто, док је продаја пала за 7,9 одсто у односу на исти период прошле године, изјавио је данас Срни секретар Удружења шумарства и дрвопрераде при Привредној комори Српске Лазо Шиник.
Дрвопрерађивачи - Фото: РТРС
ДрвопрерађивачиФото: РТРС

Он је рекао да су током јануара, али и почетком фебруара били неповољни временски услови за обављање активности у шумарству, што се одразило и на прераду дрвета, производњу намјештаја и других предмета од дрвета.

"Због тога је у тим сегментима производња у првом кварталу достигла око 90 одсто нивоа производње остварене у истом периоду прошле године, односно била је мања за девет до 10 одсто", навео је Шиник.

Према његовим ријечима, март је био повољан за дјелатности у шумарству, па је у овом мјесецу, у односу на исти прошлогодишњи период, производња повећана за 29,2 одсто.

"То ће имати позитивне рефлексије на производњу која се базира на шумарству тек у наредном периоду", истакао је Шиник.

Он је додао да је у сектору прераде дрвета у првом кварталу ове године повећан број радника за 4,5 одсто, док је запосленост повећана за више од шест одсто у производњи намјештаја.

"Све то указује на потребу запошљавања већег броја радника, прије свега што је ријеч о обезбијеђеној потражњи производа из ове двије области на домаћем и иностраном тржишту", додао је Шиник.

Извор: СРНА