latinica  ћирилица
18/05/2017 |  13:46 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Пореска управа Српске: Повећана наплата доприноса

Пореска управа Републике Српске у овој години наставила је тренд раста наплате прихода, те се посебна пажња посвећује наплати доприноса, по основу којих је у прва четири мјесеца наплаћено 451,3 милиона КМ.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Наплаћен је 31 милион КМ више него у истом периоду 2016. године, што је резултат аутоматизације наплате јавних прихода у Пореској управи, као и сталних активности ове институције на контроли и наплати доприноса.

Из Пореске управе подсјећају да је Законом о пореском поступку дефинисано да Пореска управа води Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса посредством којег врши регистрацију, контролу и наплату доприноса и прикупљање података од обвезника уплате доприноса и осигураника.

Тим законом је прописано и да Пореска управа издаје обвезницима доприноса годишње увјерење из Јединственог система, које садржи податке о стажу осигурања, износу уплаћених, односно неуплаћених доприноса и износу примања по захтјеву обвезника доприноса.

Законом је прописано да су уплатиоци доприноса дужни да Пореској управи најкасније до краја мјесеца за претходни мјесец доставе мјесечну пријаву доприноса за укупну мјесечну обавезу за сваког обвезника доприноса, те да је уплатилац доприноса дужан да за обвезнике доприноса уплати доприносе приликом сваке исплате на основицу утврђену законом, односно најкасније два мјесеца од истека мјесеца за који се доприноси обрачунавају.

Истеком ових рокова Пореска управа предузима мјере редовне и принудне наплате, односно шаље опомене за плаћање или предузима мјере приндуне наплате.

Аутоматизацијом ових поступака у прва три мјесеца ове године значајно је повећан број издатих опомена за плаћање пријављених а неплаћених обавеза, односно 295 одсто више идзатих опомена у односу на исти период лани, те покренутих поступака принудне наплате /9.803 поступка више/, а што је резултирало већом наплатом доприноса.

Из Пореске управе напомињу да у Српској не постоји законско рјешење које би онемогућило послодавце да исплате плате, а не уплате доприносе, као што је то регулисано у неким земљама окружења, попут Македоније и Хрватске.

У Македонији се плате и доприноси исплаћују преко само једног обрасца који издаје Пореска управа, тако да сав новац у року од неколико минута прелази преко рачуна Пореске управе која задржава свој дио, док остатак иде на рачун запослених.

С друге стране, у Хрватској је законски регулисана обавеза послодавца који мора да достави доказ банци да је уплатио доприносе, јер без тога нема никаквих исплата, па ни плата.

Када је ријеч о контроли исплате плата, Законом о раду прописано је да радник остварује право на плату у складу са општим актом и уговором о раду, те да надзор над поштовањем овог закона, других прописа о радним односима, колективних уговора и правилника о раду, којима се уређују права, обавезе и одговорности запослених врши Републичка управа за инспекцијске послове, посредством надлежних републичких инспектора и инспектора у јединицама локалне самоуправе.

С тим у вези, испектори Пореске управе, у поступку вршења контроле законитости и правилности пријављивања и плаћања пореских обавеза, нису овлаштени да послодавцима, односно уплатиоцима доприноса, налажу исплату плате раднику, што је надлежност и право инспекција рада.

Из Пореске управе сматрају да да је рјешавање питања дуговања за доприносе питање које захтјева предузимање низа мјера, не само из надлежности Пореске управе, већ прије свега промјену ширег привредног амбијента.

Извор: Срна