latinica  ћирилица
18/05/2017 |  12:51 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Први путнички брод из Сjеверне Кореје стигао у Русију

У руску луку "Владивосток" јутрос је стигао први путнички брод из Сјеверне Кореје са 40 путника, чиме је уведена нова редовна поморска линија која ће повезати двије земље.
Путнички брод из Сјеверне Кореје стигао у Владивосток - Фото: AP
Путнички брод из Сјеверне Кореје стигао у ВладивостокФото: AP

Први путници на броду, који је синоћ кренуо из сјевернокорејске луке "Расон", били су представници кинеских путничких агенција и руски држављани, а превоз туриста очекује се сљедеће недјеље.

Брод, који има 40 кабина и може да прими 200 путника и око 1.500 тона терета, ресторан, два бара, сауну и салу за забаве, саобраћаће једном недјељно.

Јапан је изразио забринутост због покретања прве поморске линије између Сјеверне Кореје и Русије, најављујући да ће пажљиво пратити утицај овај развој догађаја у контексту напора да се обуздају нуклеарне пријетње Сјеверне Кореје, преноси Спутњик.

Између Русије и Сјеверне Кореје досад нису саобраћали путнички бродови. Сјевернокорејски град Расон који се граничи са руском Приморском територијом и кинеском провинцијом Ђилин има статус специјалне економске зоне.

Чак и у совјетско вријеме, када су везе између двије земље биле активније, није постојала теретно-путничка поморска линија између двије земље, подсјећа Тас.

Саобраћај између двије земље досад се одвијао авионским путем између Владивостока и Пјонгјанга и жељезницом преко станице Хасан.

Извор: Танјуг