latinica  ћирилица
18/05/2017 |  11:47 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Добој: Кампања за безбједност матураната (ВИДЕО)

Средњошколско образовање у Добоју завршава око 1.000 ђака. У сусрет матурским забавама надлежни спроводе кампању за безбједност матураната.
Добој - матуранти - Фото: РТРС
Добој - матурантиФото: РТРС

Матурске забаве само што нису почеле па су надлежни пажњу усмјерили на безбједност ђака. Кажу, до сада није било већих проблема и инцидената, али увијек треба бити опрезан.

- Циљ нам је да у сваком тренутку знамо гдје се налазе наши ученици послије матурских вечери и увијек их пратимо заједно са родитељима, каже предсједник Актива директора средњих школа Добој, Спасоје Васиљевић.

Ове године у кампању превенције, осим школе и полиције, укључили су се Ауто-мото савез и Агенција за безбједност саобраћаја.

Психолози кажу да је алкохол највећи проблем због чега матуранти могу да сносе посљедице и да буду кажњени.

- Они су пунољетна лица и ми их суочавамо с тим да су и кривично и прекршајно одговорни, тако да морају имати одређена искуства шта се може десити након ексцеса. Они се они у групи савим другачије понашају него као појединци, појашњава псохолог Лука Ристић.

Горан Петровић, помоћник командира ПС Добој 1, наводи да ученици могу да се сусретну са казнама од 100 до преко 400 КМ као и лишењима слободе у случају конзумације алкохола преко 1,5 грама.

Ипак, најчешћи су прекршаји, туче и нарушавања јавног реда и мира а у протеклих десетак година полиција их је успјешно сузбијала.

Није безазлено ни учествовање у саобраћају па ће у ноћима матуралних прослава на улицама Добоја бити организовано појачано присуство саобраћајних патрола и полицијских службеника у непосредним близинама објеката гдје се буду одвијала матурска славља.