latinica  ћирилица
18/05/2017 |  10:55 | Аутор: РТРС

Нови катастар непокретности у 154 катастарске општине

У Републици Српској до сада је основан нови катастар непокретности у 154 катастарске општине, а у току је оснивање у још 38, констатовано је током надзорне мисије Свјетске банке, чија је делегација претходних дана боравила у Бањалуци.
Катастар непокретности - илустрација (фото: eBlogfa.com) -
Катастар непокретности - илустрација (фото: eBlogfa.com)

Ријеч је о реализацији пројекта "Регистрација непокретности" који, уз послове успостављања јединствене евиденције о непокретностима односно новог катастра, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ финансира из намјенских средстава и кредитних средстава Свјетске банке.

Пројекат би требало да знатно поједностави поступак укњижавања и промет непокретностима, а грађанима обезбиједи мање чекања и трошкова у поступку прикупљања неоходне документације о непокретностима.

У оквиру овог пројекта, излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивању права на непокретностима завршено је у још пет, а у току је излагање у 15 катастарских општина, саопштено је из РУГИПП-а.

Директор РУГИПП-а Милош Комљеновић рекао је да се успостављање јединствене евиденције о непокретностима реализује планираном динамиком, те да се интензивно ради на завршетку софтверског рјешења "Етерасофт", што је кључно за пројекат.

Он је додао да је успостављање јединствене евиденције о непокретностима од огромног значаја за Републику Српску.

Пројекат "Регистрација непокретности" Управа реализује од 2013. до 2020. године, а по његовом завршетку послови на успостављању и одржавању јединствене евиденције о непокретностима биће настављени из намјенских средстава РУГИПП-а.

Делегација Свјетске банке претходна три дана боравила је у Бањалуци у оквиру друге овогодишње надзорне мисије.

Извор: Срна