latinica  ћирилица
18/05/2017 |  10:49 | Аутор: РТРС

Холандски краљ инкогнито пилотира два пута мјесечно

Пуну 21 годину холандски краљ Вилијем Александер кришом је летио два пута мјесечно као копилот на путничким авионима.

Вилијем Александер сјео је на пријесто 2013. године, али то није значило да се одрекао своје улоге у пилотској кабини.

„Летење и пилотирање једноставно доживљавам фантастично“, рекао је за лист Де телеграф.

Како је истакао, намјерава да настави са летењем, али ће наредних мјесеци вјежбати како да пилотира „боинг 737“. Досад је холандски краљ сједио за палицом авиона „фокер 70“.

Иако је било познато да се понекада појављивао као гостујући пилот како би одржавао своју пилотску дозволу, оно што нико није знао јесте је краљ два пута мјесечно инкогнито пилотирао путничким авионима, најчешће са капетаном компаније „КЛМ" Мартен Путманом.

Холандска влада открила је прошлог месеца да је Вилијем Александер летио на „фокеру 70“, како за владу тако и за компанију „КЛМ". Тај авион биће замијењен „боингом 737“.

У интервјуу је навео да би, да се којим случајем није родио у краљевској породици, његов сан био да пилотира великим путничким авионима, попут „боинга 747“.

Краљ је рекао да никада није користио своје име када се обраћао путницима, као и да су га ријетко препознавали у униформи са капом компаније „КЛМ“ на глави.

„Предност је што путницима увек могу да пожелим добродошлицу у име капетана и посаде. На тај начин не морам да дајем своје име“, истакао је холандски краљ.

Каже да не намјерава да престане са пилотирањем и да жели да лети на дугачким летовима.

Извор: РТС