latinica  ћирилица
18/05/2017 |  10:48 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Моро: Нисам најбоље разумјела бијес Београда према Паризу

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро каже за Н1 да није најбоље разумјела бијес Београда који је упућен Паризу послије ослобађања Рамуша Харадинаја.
Кристин Моро - Фото: ТАНЈУГ
Кристин МороФото: ТАНЈУГ

Она је истакла да разумије разочарање српског правосуђа и грађана, али и да је француско правосуђе независно и да влада не може да утиче на судове.

“Што се тиче владе и државних органа, ми смо као и увијек предани сарадњи са Србијом. Надам се да ће се та сарадња наставити нормалним ритмом што је прије могуће, ми смо за то расположени", рекла је Моро.

Говорећи о одлуци српских власти да државни званичници три мјесеца не путују у Француску, Моро каже да ће Француска наставити да их позива на разне манифестације и подсјећа да је српски амбасадор у Француској присуствовао пријему у Паризу на инаугурацији предсједника Емануела Макрона.

Одговарајући на питање о утиску да је у региону тренутно много међусобног препуцавања, Моро каже да је потребно избјегавати губљење времена како би се избјегле стагнације.

"Данас је још битније питање управљање временом. Ствари се брзо мијењају, меијња се читава парадигма у разним доменима, свијет еволуира и не можемо да чекамо оне који губе вријеме", оцјењује Моро.

Моро не види проблем у томе што Србија жели да има најбоље односе са Русијом, Кином и другим земљама ван ЕУ.

"И ми развијамо односе са Кином, азијским земљама и другима. За мене је Србија европска земља па је природно да буде дио те културне цјелине којој припада. ЕУ није искључиво економска цјелина па се не може правити егзактна паралела и не можемо односе са ЕУ стављати у исти план са односима са другим дијеловима свијета", каже она.

С тим у вези Моро ипак додаје да се од Србије очекује да се придржава спољнополитичких ставове ЕУ и да о томе треба размислити временом и дијелити процјене ЕУ.

Извор: Б92