latinica  ћирилица
18/05/2017 |  09:54 | Аутор: РТРС

Арнаутовић: Уставни суд БиХ побио сопствену одлуку

Уставни суд БиХ је, прихватајући апелацију Боже Љубића о начину избора делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ, дјеловао супротно својим ранијим одлукама истовремено побијајући и своју одлуку о конститутивности народа из 2000. године, сматра Суад Арнаутовић, члан Централне изборне комисије БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Арнаутовић истиче да је Уставни суд БиХ својом одлуком, на основу Љубићеве апелације, поништио принцип да се из сваког кантона у Федерацији мора бирати по један представник сваког конститутивног народа, већ се мора обезбједити пропорционалан избор. На овај начин је, упозорава Арнаутовић, побио сам своју ранију одлуку о конститутивности народа из 2000. године.

Вехид Шехић бивши члан ЦИК-а сматра да неће бити могуће провести изборне резултате, не само у Федерацији, већ и у БиХ уколико одлука Уставног суда по Љубићевој апелацији не буде проведена. Како каже, потпуно је извјесно да ће у наредним мјесецима ово бити кључно политичко питање у односима СДА и ХДЗ-а.

Максида Бајрамовић, портпарол ЦИК - а БиХ наглашава да је, према важећем Изборном закону, ЦИК обавезан да распише изборе у мају 2018. године до када би се требала ријешити и дилема у вези са измјенама Изборног закона БиХ.

Извор: Независне новине