latinica  ћирилица
18/05/2017 |  09:19 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Расте подршка Макроновој странци

Подршка новој странци центра француског предсједника Емануела Макрона расте уочи парламентарних избора у Француској у јуну, показује најновије истраживање.
Емануел Макрон (фото:POOL) -
Емануел Макрон (фото:POOL)

Макронова странка "Република у покрету", заједно са савезницима, могла би да освоји највећ број гласова у првом кругу избора за француску Националну скупштину 11. јуна, резултати су истраживање јавног мнијења Харис Интерактив.

За Макронову странку планира да гласа 32 одсто од 4.600 испитаника, показују резултати истраживања.

То је три одсто више него у сличном истраживању јавног мњења спроведеном 11. маја и шест одсто више него у анкети спроведеној 7. маја, на дан када је Макрон побиједио лидерку екстремне деснице Марин Ле Пен у трци за француског предсједника.

Макрон (39), који је побиједио мимо традиционалне политичке подјеле на љевицу и десницу у француској политици, повјерио је министарска мјеста у својој влади конзервативцима, социјалистима и политичким придошлицама, поставивши кабинет без преседана, свих боја, како би надишао подјеле и добио што ширу подршку, пренио је Индекс.хр.

По француском изборном закону, ако ниједан кандидат на изборима не освоји апсолутну већину у првом кругу гласања за Националну скупштину, водећи кандидати улазе у други круг који ће се одржати 18. јуна.

Извор: Индекс