latinica  ћирилица
18/05/2017 |  08:59 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

ЕБРД: Због неусвајања додатних акциза стопирано 400 милиона евра

Више од 400 милиона евра Европске банке за обнову и развој намијењених за изградњу Коридора "Пет це" стопирано је због неусвајања додатних акциза на гориво.
Европска банка за обнову и развој ЕБРД - Фото: blic.rs
Европска банка за обнову и развој ЕБРДФото: blic.rs

Директор ЕБРД-а за БиХ Ијан Браун истиче да је усвајање додатних акциза на гориво једини извор из којег се нове, веће транше кредита потребне БиХ могу враћати.

"Ово што се скупља до сада од акциза на гориво готово у цијелости иде на враћање већ узетих кредита. Додатно повећање акциза потребно је да би више новца могло бити позајмљено и убрзана градња Коридора `Пет це`. Ако то не буде урађено градња ове саобраћајнице биће успорена, биће грађене мање дионице и све ће трајати веома дуго", рекао је Браун за "Дневни аваз".

Он наглашава да је идеја од почетка да акцизе буду повећане да би Коридор "Пет це" био завршен у наредних осам година.

Браун наводи да усвајање акциза није услов, али да не зна из којих би других извора БиХ могла да обезбиједи средства за враћање дуга.

Према његовим ријечима, ЕБРД је и ове године морао да снизи предвиђања раста БДП-а у БиХ са три на 2,5 одсто, а разлог је успоравање радова на пројектима инфраструктуре, углавном на Коридору "Пет це".

"То значи мање нових радних мјеста, мање прихода, више тешкоћа за власти да исфинансирају планове потрошње. А ту је и проблем програма ММФ-а, који се темељи на додатним акцизама на гориво", наглашава Браун.

Он истиче да ЕБРД жели да више новца улаже у индустрију. Тренутно му је на располагању око 40 милиона евра и план му је да тај портфолио појача.

"Ми позајмљујемо новац банкама у БиХ да могу да кредитирају мала предузећа и тај пројекат реализује се веома добро", тврди Браун.

ЕБРД у БиХ реализује 137 пројеката, а у пројекте који су у току троши се 996 милиона евра.

Вриједност реализованих пројеката ЕБРД-а у БиХ је двије милијарде евра, а 76 одсто се троши на инфраструктурне пројекте.

Извор: Срна