latinica  ћирилица
18/05/2017 |  08:17 ⇒ 08:19 | Аутор: РТРС

Суга: Посматраћемо утицај сарадње Москве и Пјонгјанга

Јапан жели да види како ће увођење линије теретно-путничког превоза између Русије и Сјеверне Кореје утицати на напоре других земаља у рјешавању проблема балистичког и нуклеарног програма Пјонгјанга, изјавио је државни секретар Јапана Јошиде Суга.
Токио (Фото: Thinkstock) -
Токио (Фото: Thinkstock)

Он је рекао да је неопходно да све земље изврше притисак на Сјеверну Кореју не би ли Пјонгјанг пристао на дијалог.

"Желимо да видимо како ће овакви поступци Русије утицати на напоре међународне заједнице у рјешавању проблема Сјеверне Кореје", рекао је Суга.

Генерални секретар Јапана је додао да би све земље, укључујући Русију, требало да блиско сарађују с циљем спречавања провокација из Пјонгјанга, у складу са резолуцијама УН, преноси ТАСС.

Трајект "Ман Гјонг Бонг" са 40 путника синоћ је испловио из луке у Сјеверној Кореји, а у луку у источном дијелу Владивостока је стигао рано јутрос. Ово прва редовна линија теретног-путничког превоза која спаја луке у Русији и Сјеверној Кореји.

Јапан је у априлу продужио унилатералне санкције Сјеверној Кореји на још двије године. Санкције се односе на било какву врсту увоза и извоза између двије земље, као и било какву врсту превоза између двије земље.

Исто тако, бродовима других земаља који се зауставе на пристаништу у Сјеверној Кореји, забрањено је заустављање на пристаништима у Јапану.

Извор: СРНА