latinica  ћирилица
18/05/2017 |  08:15 | Аутор: РТРС

Велики пораст броја ухапшених имиграната од доласка Трампа на власт

Број ухапшених имиграната за које се сумња да су илегално у САД, знатно је скочио у првим мјесецима администрације предсједника САД Доналда Трампа, саопштили су данас званичници.

Број ухапшених порастао је за готово 40 одсто од 22. јануара до 29. априла у поређењу са сличним периодом прошле године, по подацима које је објавила америчка Имиграциона и царинске служба.

У том периоду ухапшено је укупно 41.300 људи које треба да се депортују. Од тог броја готово 11.000 нема кривичне пресуде, што је више него двоструко више ухапшених имиграната без кривичних пресуда него у истом периоду прошле године.

Вршилац дужности директора Имиграционе службе Томас Хоман рекао је да је већи број имиграната ухапшен због појачане примене прописа.

- Посао агената је да спроводе закон и управо то радимо - рекао је Хоман.

Трамп је 25. јануара потписао наређење о строгом спровођењу имиграционих прописа.

- У истом периоду број депортација је опао за 12 одсто - рекао је Хоман што је објаснио мањим бројем хапшења на америчко-мексичкој граници, одакле се имигранти обично брзо враћају назад, и гомилањем у имиграционим судовима неријешених сучајева депортације.

Трампова администрација управо покушава да представи своја достигнућа упркос ширењу скандала око отпуштања директора ФБИ и дијелењу повјерљивих обавјештајних података с руским министром и амбасадором.

Извор: Бета - АП