latinica  ћирилица
17/05/2017 |  21:55 | Аутор: РТРС

Којић: Циљ им је да се временом забораве злочини над Србима

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да правосудне институције БиХ управљају свим предметима ратних злочина, да је циљ да се злочини над Србима протоком времена забораве, али да постоје докази и могућност да се подигне велики број оптужница.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је за "Спутњик" рекао да је била чисто протоколарна јучерашња посјета Сарајеву главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, којем је предат списак од 127 логора за Србе у БиХ, које до сада још нико није помињао, нити је ко за злочине почињене у њима оптужен.

Према његовим ријечима, жалосно је да се каже, па чак и да вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић призна да се тек у посљедње три године нешто ради, јер се тиме у ствари показује намјера, а та намјера је била проток времена.

"Не подижу се оптужнице против високих војних, полицијских и политичких функционера, већ се процесуирају ниже рангирани функционери; такође се у систему кажњавања примјењују двоструки аршини", напомиње Којић.

Којић је рекао да постоји добра сарадња са одређеним бројем поступајућих тужилаца, али да сарадња треба да буде системска, јер су сви злочини истражени.

"Институције Републике Српске поднијеле су више од 1.080 извјештаја о почињеном кривичном дјелу ратног злочина, док је број подигнутих оптужница и процесуираних лица мали", додао је Којић.

Којић каже да су из овог републичког центра и раније упозоравали да је циљ да жртве и њихове породице протоком времена изгубе повјерење у институције, да биолошки нестају свједоци и починиоци кривичних дјела.

"Међутим, не треба да гледамо само са те стране. Без обзира на све, има довољно доказа и постоји велики број предмета гдје се може подићи оптужница. Плашим се да је Тужилаштво БиХ само декларативно рекло да је припремило оптужнице за 90 особа. Вријеме ће показати. То смо и раније говорили и изгубили смо и оно мало повјерења које смо имали. Волио бих да нас демантују", закључио је Којић.

Извор: СРНА