latinica  ћирилица
17/05/2017 |  21:44 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Отворен 20. Театар фест "Петар Кочић"

Двадесети театар фест "Петар Кочић" отворио је вечерас у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, истакавши да је овај фестивал прилика да публика види шта позоришта у окружењу припремају.
Отворен 20. Театар фест - Фото: РТРС
Отворен 20. Театар фестФото: РТРС

- За нас гледаоце овај фестивал је значајан да, гледајући разиграност глумаца на позорници, умакнемо од свакодневице, политичких препуцавања и дешавања и да запловимо у свијет маште како бисмо ову суморну стварност претворили у љепоту позоришне игре - рекао је Малешевић.

Он је навео да су организатори и селектори фестивала и ове године уложили велики труд да публици представе нека од најзначајнијих позоришних остварења и оправдају убјеђење и радост због новога у театарском изразу.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је овај фестивал прилика да публика у Бањалуци види шта је то ново у театарском изразу.

- Ова наша светковина која траје већ 20 година, доказ је да и позориште има своју будућност и да може да истрајава само са озбиљним културно-културолошким, националним изразима, који гарантују квалитет - рекао је Новаковић.

Члан жирија Александар Пејаковић рекао је да од овог фестивала очекује да буде провокативно позориште, које ће показати да Театар фест може да се такмичи и са већим позоришним фестивалима.

У оквиру Театар феста "Петар Кочић", који се одржава до 24. маја, биће приказано седам представа позоришта из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Републике Српске. Публика ће моћи да погледа представе "Само не у Швајцарску" Народног позоришта Српске, "Моје дете" Београдског драмског позоришта, "Ново доба" Битеф театра, "Плућа" Егзит театра и Градског позоришта Сисак, "Јесења соната" Град театра Будва и Атељеа "212", "Чувари твог поштења" Градског позоришта Подгорица, те "Трудна прича" Театра "Комедија" из Скопља.

Извор: СРНА