latinica  ћирилица
17/05/2017 |  21:04 | Аутор: РТРС

Нагла промјена времена штети срчаним болесницима

Драстичне промјене температуре претходних дана, као и велика влага, утицали су на то да се број пацијената са срчаним ударом у српским болницама повећа за чак 40 одсто. Љекари упозоравају да је најопаснији нагли прелазак из хладног у топло вријеме.
Невријеме - Фото: РТРС
НевријемеФото: РТРС

Крајем прошлог викенда и почетком ове радне недјеље, када је температура нагло порасла, а усљед падавина влага била и те како осјетна, хитна помоћ имала је пуне руке посла. Епилог - велики број срчаних удара, као и кардиоваскуларних проблема. Чак 80 одсто популације, а од тога око трећина радно способних, има тегобе при промјени времена.

Људском организму, кажу доктори, потребно је два до три дана да се прилагоди временским условима, а у првих 12 часова промјене времена, организам је најосетљивији. Особе са повишеним крвним притиском у овом случају су најугроженије.

"То су обично старији људи чији су крвни судови крти, нису флексибилни, не могу да одреагују на ту промјену притиска који се јавља због промјена атмосферског притиска. Тако да неке благе анеуризме, значи проширења крвних судова, да ли су у глави, у срцу, на периферији што ми кажемо, може да доведе до шлогова, инфаркта, па чак и леталних исхода", објашњава Дејан Стевановић, доктор опште праксе у дому здравља Стари град.

Када су у питању кардиоваскуларне болести, мушкарци су угроженији од жена, али само до 55.године живота. Међутим, доктори упозоравају да старосне границе не постоје.

"Притисак би требало да почнемо да мјеримо онда када се осјећамо нелагодно, не стално и не нон-стоп наравно, него у договору са доктором и наравно кажем ако се осјећамо нелагодно и имамо нека замарања или било коју врста тегоба кардиоваскуларног типа. Да ли треба да идемо код љекара тим поводом? Да и обавезно", каже кардиолог Милијана Балевић.

Да би се ублажио негативан утицај времена, савјетује се боравак у природи, довољно сна, исхрана богата воћем и поврћем, узимање довољно течности и веома важна физичка активност.

Извор: Б92