latinica  ћирилица
17/05/2017 |  19:18 ⇒ 18/05/2017 | 09:18 | Аутор: РТРС

Ђокић: Влада Српске жељела да обезбиједи дужи рад рудника

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је продајом акција Рудника жељезне руде "Љубија" Влада Српске жељела да обезбиједи дужи рад рудника на подручју Приједора.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Влада Српске је јасно заузела став да је 2004. године закључен штетан уговор по Републику Српску када је `Љубија` избачена из могућности да се бави рударском производњом. Покушали смо продајом акција да ствари промијенимо, то смо чинили и претходних година, али није било разумијевања `Арселор Митала`", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је Српска свих година добијала веома мало добити од заједничког предузећа "Љубије" и "Митала".

"`Митал` се изборио да све остане исто. То значи да Република Српска остане без велике инвестиције, неколико стотина радних мјеста и буџет без 92 милиона КМ, што је противно нашим интересима", додао је Ђокић, нпоменувши да ће Влада и "Митал" морати да сарађују.

Он је навео да је поносан на све што је Влада урадила и да ће се у будућности видјети како даље.

"Један од модела је да се иде са продајом акција путем берзе коју би водила Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, али ефекти неће бити ни приближно исти као што су могли да буду", навео је Ђокић, који је и предсједник СП.

Говорећи о коалицији СНСД-СП-ДНС, Ђокић је рекао да за њега она постоји, али да уколико неко жели да је напусти то може и урадити.

Народна скупштина Републике Српске данас није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.

Извор: Срна