latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:59 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Предсједник Основног суда у Брчком добио одштету од 20 хиљада марака (ВИДЕО)

Предсједник Основног суда у Брчком Јадранко Грчевић тужио је Владу Дистрикта и добио одштету од 20 хиљада марака за душевну бол, јер су приватни разговори између њега и бившег градоначелника Драгана Пајића без његовог знања објелодањени на локалном порталу.
Брчко - Основни суд - Фото: РТРС
Брчко - Основни судФото: РТРС

Судском пресудом за два слична случаја дојељено му још 16 хиљада марака. За тадашњег новинара портала који је објавио разговор, то је случај без преседана, за Грчевића све је законито, осим хајке коју против њега води СДА и предсједник Скупштине.

Новинар Един Ражаница због објављивања телефонског разговора предсједника Основног суда Јадранка Грчевића и бившег градоначелника Драгана Пајића у афери Бинго, кажњен са 7 хиљада марака. Тврди да је одштета од 20 хиљада предсједнику суда нереална.

"То је страшно, ја мислим да није забиљеженна већа казна", рекао је Раженица.

Галама око износа је инструисана, одговара Грчевић, тврдећи да је разлог тај што ће, тражити да укупно 36 хиљада марака одштете плате они који су злоупотријебили функцију. То се односи на бившег шефа полиције Горана Лујића, који је, тврди, неовлашћено објелоданио информације појединим новинарима.

 "Сви су тобоже забринути за висину, што се ви бринете за буџетска средства, кад се та буџетска средства имају намирити од онога ко је золупотребио своју функцију и избацио тонски запис", додао је Грчевић.

Грчевић каже да контунирани напади на њега долазе од исте групе политичара и новинара, који желе да и трећи мандат члана Високог судског тужилачког савјета припадне главном тужиоцу Зекеријаху Мујкановићу. Тврди да је то од њега захтијевао предсједник СДА и Скупштине Есед Кадрић.

Кадрић одговара да је од Грчевића тражио само да се поштује захтјев Високог судског тужилачког савјета, и да члан тога тијела из Брчког буде бошњак.

"Велика је срамота за Брчко што су чланови Правосудне комисије, добили писмо супервизора у коме их прозива да крше закон", изјавио је Кадрић.

Правосудна комисија је својеврсно министарство правде у Брчком, које чине 3 Бошњака, 3 Хрвата и 2 Србина. Они су, тврди Грчевић, законито и у складу са процедуром изабрали је судију Драгана Томаша за члана Савјета, умјесто јавног тужиоца Зекерија Мујкановића.