latinica  ћирилица
17/05/2017 |  18:33 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Хоће ли реструктурисање оживјети Олимпијски центар Јахорина? (ВИДЕО)

Акционарско друштво Олимпијски центар Јахорина у наредних 30 дана доживјеће озбиљне власничке и организационе промјене, буде ли остварен план Владе о реструктурисању предузећа.
ОЦ Јахорина - Фото: РТРС
ОЦ ЈахоринаФото: РТРС

 Влада предлаже продају свих хотела и земљишта на Jахорини и Палама која су у њеном власништву, и улагање тог новца у вјештачко осњежавање, које је кључно за опстанак Јахорине као туристичке дестинације.

Раздвајање угоститељства и скијалишта,у засебна предузећа први је корак ка изласку из кризе ОЦ Јахорина. Сљедећи је састанак руководства са челницима РУГИП-а Република Српска у Бања Луци наредне седмице у вези укњижавања имовине на ОЦ Јахорина. Рашчишћавањем имовинских питања стварају се услови за трећу фазу, а то је продаја хотела и земљишта потенцијалним инвеститорима.

- Процјена је да је вриједност те имовине између 20-30 милиона марака да би била вриједност те имовине и тиме би се надомјестиле финансије за осњежавање Јахорине, а то је 10 милиона евра тј. 20 милиона - истакао је министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

Након што се ријеше дугогодишњи имовинско-правни проблеми који оптерећују пословање ОЦ Јахорина, Влада РС планира да прода хотел Бистрицу, као и мање или више девастиране хотеле Кошута, Јахорина, Партизан и Шатор те хотеле Турист, Панорама и Коран у Палама и са припадајућим земљиштем. Новац од продаје ишао би на рачун ЈП Скијалишта РС које би газдовало стазама и вертикалним транспортом на Јахорини.

- То јавно предузеће које би било у 100% власништву Српске би преузело обавезе ОЦ Јахорина према ИРБ Републике Српске, а сав угоститељски капацитет понудио би се кроз приватизацију на тржиште - додао је Глухаковић.
 
Као најозбиљнији инвеститор спомињу се Скијалишта Србије. Руководство ОЦ Јахорина не жели то да потврди, а ни да демантују, кажу има заинтерсованих купаца али их све упућују ка Влади која је власник ОЦ Јахорина.

Јављају се , има заинтерсованих. Сви потенијални инвеститори и ми их упућујемо горе, јер горе могу добити све информације. а ми смо овдје да им покажемо чиме располажемо - рекао је в.д. директора ОЦ Јахорина 
Горан Брчакловић.

Олимпијски центар располаже вриједном имовином на Јахорини али и дугом од скоро 21 милион марака. Хоће ли план: среди папире, продај старе хотеле и доведи озбиљне инвеститоре, Јахорину лансирати у озбиљне зимске, туристичке центре знаћемо за 30 дана колики је рок који је Влада поставила за реализацију тог плана.