latinica  ћирилица
17/05/2017 |  17:00 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Малешевић: На јесен камен темељац за спомен-подручје Доња Градина

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић очекује да ће Република Српска до јесени имати идејно рјешење и главни пројекат за изградњу Спомен-подручја Доња Градина, те да ће на јесен бити постављен камен темељац за његову изградњу.
Меморијални центар Градина - сједница одбора - Фото: СРНА
Меморијални центар Градина - сједница одбораФото: СРНА

Након сједнице Одбора Народне скупштине Републике Српске за Доњу Градину у Бањалуци, Малешевић, који је и члан овог Одбора, рекао је новинарима да ресорно министарство тренутно ради на изналажењу могућности како у складу са Законом о јавним набавкама најбрже доћи до новог идејног рјешења за Спомен-подручје Доња Градина.

"Стручни тим у ресорном министарству треба да види да ли постоји могућност да не идемо путем конкурса, већ да то урадимо на неки други начин, пошто је објекат Спомен-подручја Доња Градина од јавног интереса, јер је посвећен жртвама које се тамо налазе", истакао је Малешевић.

Малешевић је подсјетио да је у јуну 2015. године започела процедура у вези са јавном набавком идејног рјешења за Спомен-подручје Доња Градина.

"Ускоро ће двије године како процедура траје и нисмо је завршили зато што архитектонска кућа `Полис` као другонаграђени понуђач није била задовољна са нашим одлукама и неколико пута се жалила Комисији за жалбе на тендерску документацују", појаснио је Малешевић.

Он је рекао да је Комисија у априлу ове године одбила жалбу "Полиса", након чега су они поднијели тужбу, али та тужба не омета ресорно министарство да крене у даљу процедуру.

Предсједник Одбора за координацију са институцијама и организацијама у вези са изградњом меморијалног центра "Градина" и праћењем усвајања Декларације о геноциду Независне Државе Хрватске /НДХ/ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у парламентима других земаља Дарко Бањац рекао је новинарима да Министарство просвјете и културе Републике Српске може наставити са даљим активностима у изналажењу идејног рјешења за Спомен-подручје Доња Градина у складу са Законом о јавним набавкама.

Говорећи о Декларацији о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, коју је раније усвојила Народна скупштина Републике Српске, Бањац је рекао да ће у наредних мјесец дана одржати састанак са предсједником парламента Србије Мајом Гојковић у вези са усвајањем ове Декларације у Скупштини Србије.

"Свим парламентима ћемо прослиједити упит да видимо какав је статус Декларације у одборима, односно комисијама појединих парламената", навео је Бањац.

У Козарској Дубици је крајем децембра 2016. године конституисан Одбор за координацију са институцијама и организацијама у вези са изградњом меморијалног центра "Градина" и праћењем усвајања Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у парламентима других земаља.

Одбор има 11 чланова, од којих су осам посланици у Народној скупштини Српске, те представници предсједника Републике Српске, Владе Српске и "Спомен-подручја Доња Градина".

Извор: СРНА