latinica  ћирилица
17/05/2017 |  16:49 | Аутор: РТРС

Исламска држава пријети имамима у БиХ?

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) примила је информације о новим пријетњама Исламске државе осморици балканских имама и вјерских службеника, сазнаје Н1.
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org) -
ИД, џихадисти (фото: jihadwatch.org)

"СИПА поступа у складу са законским надлежностима, а информације су прослијеђене Тужилаштву Босне и Херцеговине", речено је из СИПА.

Из Тужилаштва БиХ још нема одговора и информација о наведеним пријетњама.

Нове пријетње балканским вјерским службеника озбиљно схвата и Исламска заједница Босне и Херцеговине, иако им, како кажу, у јавности не придају превише значаја.

"Они нас, нити наше имаме, не могу застрашити нити нас присилити да прихватимо њихово неисламско понашање као исламско. Они рачунају на то да ће таквим порукама застрашити нашу јавност и ми им у томе нећемо помагати. Нисмо имали позиве од државних сигурносних служби и наши имами немају било каву посебну заштиту. То би с обзиром на њихов број и распоређеност у сваком граду, селу и засеоку било скоро неизводљиво. Такве пријетње нама још једном казују да су ти људи и њихова идеологија највећа пријетња управо муслиманима иако се кривња за њихова недјела намеће свим муслиманима", наводи се између осталог у одговору Исламске заједнице Босне и Херцеговине", наводи се у одговору Исламске заједнице.

Подсјетимо, правомоћно изреченом осуђујућом пресудом у предмету кодног назива Дамаск, 22 особе су осуђене за незаконите одласке на ратишта Сирије и Ирака. Неколико суђења је у току. Одређени број особа је још под истрагом, потврђено је за Н1 из Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Највећа казна од седам година затвора, изречена је Хусеину Боснићу, званом Билал.

"Казне од једне године, изрицане су на темељу споразумних признања и сурадње оптужених (неки од ових осуђених на једну годину нису ни стигли до Сирије). Остали су унутар тог распона казни", рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Бориа Грубешић.

До сада, подсјетимо, није било нити једне ослобађајуће пресуде у вези са казненим дјелима за незаконито учешће држављана БиХ на страним ратиштима.

Извор: Н1