latinica  ћирилица
17/05/2017 |  16:22 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Иванић примио акредитиве нових амбасадора Аустралије и Мексика

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић примио је данас у Сарајеву акредитивна писма новоименованог амбасадора Аустралије за БиХ Брендона Чарлса Хемера, саопштено је из Предсједништва.
Сарајево: Иванић - Хемер - Фото: СРНА
Сарајево: Иванић - ХемерФото: СРНА

Иванић и Хемер оцијенили су да су односи између БиХ и Аустралије на билатералном и мултилатералном плану добри, те да постоји обострани интерес за њихово даље унапређење, а посебно у областима привреде и трговинске размјене.

Наглашена је потреба закључивања билатералних споразума с циљем бржег развоја политичких и привредних односа, те изражен интерес за размјену посјета на високом и највишем нивоу.

Разговарано је и о значају бројне заједнице држављана БиХ који живе и раде у Аустралији, чији ангажман доприноси јачању односа двије земље у свим областима.

Иванић и Хемер разговарали су о актуелној ситуацији у обје земље и темама од глобалног значаја, а Иванић је информисао амбасадора о предстојећим активностима и реформским процесима на путу европских интеграција БиХ и испуњавању спољнополитичких приоритета БиХ.

Иванић је данас примио и акредитивна писма новоименованог амбасадора Мексика за БиХ Марка Антонија Гарсије Бланка, који је пренио да је Мексико земља која препознаје значај поштовања коегзистенције као предуслова благостања, безбједности и просперитета за све.

Мексички амбасадор је у поздравном говору истакао да је Мексико пријатељска и мирољубива земља, те да се њена политичка филозофија темељи на максими да међу народима и појединцима поштовање права других значи мир, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Иванић и Бланко разговарали су о билатералним односима БиХ и Мексика, те потреби даљег развоја добрих политичких односа двије земље које су прошле године обиљежиле 15. година дипломатских односа.

Истакнута је потреба унапређења укупне билатералне сарадње, посебно трговине, а разговарано је и о конкретним могућностима инвестирања и туристичким потенцијалима, те културној сарадњи.

Иванић је информисао амбасадора о актуелној ситуацији у БиХ, важности реформских процеса и чврстој опредијељености БиХ према ЕУ.

Извор: СРНА