latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:33 | Аутор: РТРС

Макрон објавио састав владе

Нови француски пресједник Емануел Макрон објавио је данас састав Владе, у коју је уврстио личности различитих политичких оријентација у покушају да превазиђе друштвену подјелу између љевице и деснице.

Макрон је, послије избора конзервативца Едуара Филипа за премијера, одабрао Бруна ле Мера за министра економије. Ле Мер је проевропски оријентисани члан Републиканске странке који говори њемачки језик.

За министра унутрашњих послова именован је Жерар Коломб, градоначелник Лиона и један од првих социјалиста који су подржали Макрона.

Одлазећи министар одбране Жан-Ив ле Дријан постављен је за министра спољних послова и министра за Европу. Он је познат као близак пријатељ бившег предсједника Франсоа Оланда.

Центриста Силви Гулар, посланик у Европском парламенту, постављена је за министра одбране.

Лидер центристичке партије Модем Франсоа Бајру именован је за министра правде, а Маријел де Сарне за замјеника министра за Европу.

Макрон је обећао да ће у Владу уврстити личности из грађанског друштва. У складу с тим, за министра за екологију постављен је активиста за заштиту околине Никола Уло.

Извор: СРНА-Ројтерс