latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:32 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

25 година рада Универзитета у Источном Сарајеву биће обиљежено низом манифестација (ВИДЕО)

Од 14. 09. 1992. године када је Народна скупштина РС донијела одлуку о његовом оснивању до данас Универзитет у Источном Сарајеву израстао је у респектабилну високошколску институцију и једно од средишта интелектуалног живота Републике Српске и БиХ.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Велики јубилеј – 25 година постојања и рада Универзитета у Источном Сарајеву биће обиљежен низом манифестација.

Стасавао заједно са Републиком Српском, Универзитет у Источном Сарајеву након четврт вијека може се похвалити квалитетном наставом на 15 факултета и 2 академије, који у 10 градова Српске пружају младим људима шансу да уђу у свијет науке, умјетности, знања и иновација. 

На првом циклусу у овом тренутку имамо више од 13 000 студената, на другом циклусу око 1000 студената, на трећем циклусу имамо око 200 студената - рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић.

Проблем с кадром постао је прошлост – данас је 75% наставника и сарадника у сталном радном односу, а упоредо са наставним процесом развијао се и научно-истраживачки рад. Поносни на бројне научне радове и међу најбоље на простору бивше Југославије опремљене лабораторије, руководство Универзитета истиче и велики обим међународне сарадње, те сарадњу са реалним сектором. Рад на квалитету и подмлађивању приоритети су за убудуће.

- Ми желимо да развијемо одговорно, аутономно, истраживачки образовну дјелатност на нашем Универзитету и да тако ојачамо своју позицију, како у Републици Српској, БиХ, тако и у региону - додао је Грујић.

Много је разлога што ће овогодишњи Дан универзитета 24-ог маја с поносом бити у знаку јубилеја Универзитета који ће још једном потврдити и своју препознатљивост по промоцији културе и умјетности. 

- Одржаће се премијера опере Станислава Биничког "На уранку" у извођењу професора и студената Музичке академије нашег Универзитета. Овакав културни догађај организује се први пут на овим нашим просторима - нагласила је проректор Универзитета у Источном Сарајеву Сандра Ивановић.

За 25 година постојања на Универзитету у Источном Сарајеву дипломирало је више од 10 000 студената. Звање магистра стекло је 815, а мастера око 490 лица. Универзитет је дао и 390 доктора наука.