latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:19 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Бијељина не може похвалити завидним студентским стандардом (ВИДЕО)

Бијељина је Унивезитетски град, али се не може похвалити завидним студентским стандардом.
Смјештај за студенте - Фото: РТРС
Смјештај за студентеФото: РТРС

Тек око 100 студената је смјештено у Дом ученика, а процјена је да се на високошколским установама образује између пет и шест хиљада студената на јавним и приватним факултетима.

Изградња студентског дома је реална потреба, али конкретни планови не постоје. У међувремену, потребе студената за смјештајем и исхраном дјелимично се подмирује капацитетима Дома ученика, изграђеног 50 – тих година у склопу Пољопривредне школе.

Приоритет у смјештају имају средњошколци. Капацитет дома је за 200 ученика, а студенти имају право на смјештај на мјеста преостала након конкурса за средњошколце, појашњава директор Дома ученика. 

- Ми смо разговарали и у сталном смо контакту са ресорним министартсвом и градским властима, али је све осатло само на тим разговорима, свима је јасно да Бијељини треба једна савремен студентки дом - истакао је  директор ЈУ "Дом ученика" Владимир Вуловић.

Цијена смјештаја са исхраном за студенте на буџету је 90, за самофинансирајуће 200 марака. Сви студенти могу користити услуге мензе по истим цијенама као и они који нису смјештени у дому. Повољно је и услови нису лоши, али могло би и боље, кажу студенти. 

-Да имамао купатила у склопу соба, читаоницу, библиотеку, оно што углавном имају и сви други студенти - рекла је студенткиња треће године Пољопривредног факултета Николина Машић.

Објекат Дома ученика изградјен је 1950 године, за потребе ученика Пољопривредне школе. У надлежност републике прелази 2007. године из чијег се буџета и финансира, док материјалне трошкове сноси град Бијељина.