latinica  ћирилица
17/05/2017 |  14:23 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Обиљежено 100 година од смрти Војводе Путника

Полагањем вијенаца на споменик на Новом гробљу у Београду, данас је обиљежено 100 година од смрти војводе Радомира Путника.
Војвода Путник (Фото:.mondo.rs/Picture) -
Војвода Путник (Фото:.mondo.rs/Picture)

Церемонији су присуствовали представници Владе Србије, градских власти, Војске Србије, као и Путникови потомци.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је да је војвода Путник најистакнутији дио једне побједничке, бескрајно храбре и најславније генерације српског народа који слободу није дао ни за шта.

"Генерација војводе Путника није могла да бира ратове у којима ће учествовати, баш као ни наша генерација, али је изабрала да се бори за слободу изнад свега, баш као и наша генерација", поручио је Вулин након полагања вијенца.

Он је напоменуо да Србија није могла да бира ратове у којима ће учествовати, нити када ће их водити, али је у њима учествовала зато што је српски народ увијек желио слободу.

Радомир Путник рођен је у Крагујевцу 1847. године, а преминуо је 17. маја 1917. године у Ници, гдје се налазио на лијечењу.

Током богате војничке каријере био је два пута начелник Главног генералштаба, пет пута министар војни и начелник Штаба Врховне команде Војске Краљевине Србије у Балканским и Првом свјетском рату.

Након краја Првог свјетског рата, посмртни остаци војводе Путника нису одмах пренесене у Краљевину Југославију.

Због тога су се побунили преживјели војници и његови ученици који су захтијевали да се ковчег са посмртним остацима славног српског војводе што прије допреми у Србију и прописно сахрани.

Тек 6. новембра 1926. године на београдску жељезничку станицу стигли су посмртни остаци војводе Путника.

Сахрана је одржана 7. новембра на Новом гробљу у Београду.