latinica  ћирилица
17/05/2017 |  14:14 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Усвојен извјештај о раду Агенције за ревизију приватизације

Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио је већином гласова, након дискусије, извјештај о извршењу програма рада Агенције за ревизију приватизације.
Представнички дом Парламента Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента Федерације БиХФото: klix.ba

Директор Агенције Ведад Дураковић рекао је да су у прошлој и овој години коначно почели да раде на ревизији банака, да је скинут мораторијум на запошљавање у ову агенцију, након чега су запослили одређени број ревизора, те да је планирана ревизија 14 фирми и четири банке.

Посланик ДФ-а Јасмин Кадић навео је да у извјештају нису наведена појашњења ревизије пет предузећа из прошле године, али се може закључити да је приватизација тих пет фирми била коректна, те да се, ако Агенција настави тако радити, поставља питање њене сврхе.

Посланик СББ-а Фарук Ћупина оцијенио је да Агенција представља потенцијал да докаже и осуди оно што се види, да је приватизација била лоша и криминална.

Он је додао да брине константно продужавање рокова за извршење ревизије.

- Говоримо о бројци од 1.200 приватизација, а завршено је шест и три су у процесу. Неопходно је да Агенција у сарадњи са Владом приступи постављању приоритета, али и изради нови програм рада - истакао је Ћупина.

Предсједник Клуба СДА Исмет Османовић рекао је да дају пуну подршку раду Агенције која наилази на отпоре интерених кругова који не желе ревизију, преносе федерални медији.

Он је истакао да су потребне измјене закона, те напоменуо да је другостепени орган Влада ФБиХ која је формирала комисију чији су поједини чланови били директно укључени у приватизацију.

- Ако измјене закона не дођу од Владе брзо ћемо реаговати у сарадњи са другим клубовима - додао је Османовић.

Насир Бегановић, шеф Клуба посланика СББ-а нагласио је да је Агенција млада, да, нажалост, у БиХ постоји пуно сумњивих приватизација, те да Агенција, без обзира на то што се финансира из буџета, мора бити независна од Владе ФБиХ.

Извор: СРНА