latinica  ћирилица
17/05/2017 |  11:52 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Иванов дао мандат Заеву за формирање владе

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов, који је додијелио данас лидеру СДСМ-а Зорану Заеву мандат за састав нове владе, изјавио је да је такву одлуку донио након што су обезбијеђене гаранције за очување унитарности Македоније и поштовање Устава.
Иванов повјерио мандат Заеву (Фото: novatv.mk) -
Иванов повјерио мандат Заеву (Фото: novatv.mk)

- Препреке за састав владе су одстрањене. Данас приступамо испуњењу члана Устава за одређивање мандатара за састав Владе - рекао је Иванов у кратком обраћању.  

- Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалног интегритета Републике Македоније. Гарантујемо поштовање националних интереса и побољшање животног стандарда свих грађана. Гарантујемо да ће процес доношења одлука бити у складу са основним демократским принципима и владавином права не доводећи Македонију у потчињен положај од друге државе - наведено је, између осталог, у изјави коју је потписао Заев, али не и његови партнери који га подржали у формирању парламентарне већине - албанске партије ДУИ, Алијанса Албанаца и покрет Беса.

Заев је рекао да "ниједан документ, платформа или акт супростављен горе наведеним ставовима не може бити основа" за вођење политике у Македонији. Према Уставу, мандатар Заев има рок од 20 дана да парламенту предложи састав кабинета.

Заев је захвалио и нагласио да су одстрањене двије препреке за додјелу мандата – он је доставио потребне гаранције, а предсједник Собрања Талат Џафери је писано обавијестио предсједника државе о формираној парламентарној већини.

- Не могу да кажем да је криза окончана, али ово ће отворити пут да се ствари одвијају институционално - рекао је Џафери.

Најутицајнија македонска ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, која ће највјероватније након 11 година власти прећи у опозицију, поздравила је додјелу мандата Заеву, тек након што је он, како наводе, одбацио тзв. "тиранску платформу". ВМРО-ДПМНЕ оцјењује да је Иванов тај потез направио тек када је добио чврсте гаранције лидера СДСМ да ће се будућа влада придржавати Устава и да ниједан документ, посебно они који долазе са стране, као што је "тиранска платформа", неће утицати на политику земље.

Функционер те странке Никола Тодоров изјавио је да је највећи допринос томе припада Иванову и његовим напорима да истраје у свом принципијелном ставу да инсистира и обезбиједи гаранцију да о будућности Македоније неће одлучивати декларације и платформе сачињене у иностранству.

Напоменуо да је Заев први македонски премијер од којег је тражено да да писане гаранције да његова влада својим поступањем неће угрозити највише државне и националне интересе, те додао да је то само по себи довољно да се схвате ризици у којима је држава. Указао је да коалициони партнери Заева нису потписали гаранције које су достављене предсједнику Иванову, већ да је то учинио само лидер СДСМ.

- Од данас, СДСМ Зоран Заев носи сав терет одговорности, а сви знамо колико мало вриједи ријеч лидера социјалдемократа - рекао је Тодоров.

У међувремену Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију", која је организатор масовних протеста који трају већ 80 дана, поднијела је данас Уставном суду захтјев за оцјену уставности избора Џаферија за предсједника Собрања. Богдан Илијевски је након предаје иницијативе изјавио да је то само још једна у низу истих захтјева које су поднијете Уставном суду, као и да је то, како је рекао, само почетак.

- Имамо и друге истанце којима ћемо се окренути уколико се Уставни суд у конкретном случају прогласи ненадлежним - рекао је Илијевски о додао да је то "правна битка" у којој они не траже ништа више од поштовања Устава и закона.

Владу бира Собрање већином гласова од укупног броја посланика.

Нови мандатар је парламентарну већину формирао са странкама из албанског политичког корпуса – Демократском унијом за интеграцију /ДУИ/, покретом Беса и Алијансом за Албанце и тако обезбиједио подршку 67 од укупно 120 посланика у Собрању.

Извор: Агенције