latinica  ћирилица
17/05/2017 |  10:32 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Све институције да се укључе у рјешавање проблема нелегалних превозника

У рјешавање проблема нелегалних превозника морају бити укључене све надлежне службе и институције из Републике Српске и БиХ, изјавио је начелник Одјељења за инспекцијске послове града Источно Сарајево Драган Цвијетић.
И.Сарајево- Драган Цвијетић, начелник Одјељења за инспекцијске послове - Фото: СРНА
И.Сарајево- Драган Цвијетић, начелник Одјељења за инспекцијске пословеФото: СРНА

Цвијетић је новинарима у Источном Новом Сарајеву појаснио да је овај проблем присутан већ неколико година на подручју града Источно Сарајево, али и на територији цијеле БиХ.

- Ми смо у више наврата покретали заједничке акције и вршили контроле, али, због неадекватних законских рјешења, нисмо ништа значајно могли да урадимо, јер путници који користе тај нелегални превоз неће да признају да нису добили карту, а сами инспектори немају право да легитимишу те путнике. Када тај проблем дође на суд, једноставно нема никаквог ефекта - рекао је Цвијетић.

Начелник Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове града Источно Сарајево Небојша Џебо рекао је да се нелегалним превозницима сматрају сви учесници у саобраћају који своју дјелатност нису регистровали у општинама у саставу града Источно Сарајево, нису лиценцирали своја возила за превоз путника, а нису се ни регистровали за линијски градски, међуградски и међудржавни саобраћај.

Он је нагласио да је проблем нелегалног превоза путника тренутно најзаступљенији у сектору такси и комби превоза, који је и најизраженији.

- Град у оквиру својих надлежности сваке године врши редовно усаглашавање линија и све што изађе у облику књиге редова вожње је оно што се зове легално, а превозници који посједују такве редове вожње су легални. То је законска обавеза Града, коју смо ми у обавези да сваке године прилагодимо - појаснио је Џебо.

Према његовим ријечима, проблем такозваног дивљег превоза, који је надлежности надзора инспекцијских служби, појављује се у самом граду и при преласку државне границе, ако је ријеч о превозницима из сусједних земаља.

- Добили смо информацију да је ријеч о Геа турсу који на нерегистрованим линијама обавља превоз од куће до куће, не улазећи у аутобуске станице. Овај превозник користи нешто што му је закон омогућио, а зове се уговорени превоз путника - додао је Џебо.

Џебо је појаснио да се проблем доказивања нелегалног превоза обавља искључиво на суду, а за то је неопходно свједочење лица које је платило карту.

- Проблем је тај што код уговореног превоза нема издавања карата, јер се код тог вида превоза праве листе путника. Приликом преласка границе та листа се покаже и она је као таква валидна - каже Џебо.

Он је рекао да ти превозници имају ниже цијене карата у односу на регистроване, те да од тога Пореска управа и Република Српска немају никакве користи.

- Увидјевши такав проблем, Град ће на иницијативу градоначелника /Ненада Вуковића/, организовати састанак са представницима институција који би требало да учествују у рјешавању овог проблема - закључио је Џебо.

Представници превозника и аутобуских станица из Источног Сарајева већ дуже вријеме упозоравају не све учесталије појаве нелегалних превозника, који својом нелојалном конкуренцијом угрожавају рад, али и опстанак ових предузећа.

Извор: СРНА