latinica  ћирилица
17/05/2017 |  10:02 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Радници "Митала" напустили парк "Младен Стојановић" (ФОТО/ВИДЕО)

Након одлуке из Скупштине да акције РЖР Љубије неће бити продате, радници Арселор Митала вратили су се из Бањалуке.
Радници Митала у парку "Младен Стојановић" - Фото: РТРС
Радници Митала у парку "Младен Стојановић"Фото: РТРС

Најавили су да ће задовољство одлуком исказати мирном шетњом у Приједору. Кад су јутрос кренули на протест, прво дамперима, а потом аутобусимка, циљ им је био да спријече продају.

Око 150 радника "Арселор Митала" одлуку Народне скупштине дочекали су у Бањалуци. У парк Младен Стојановић дошли су да би позвали власт да одустану од продаје акција рудника Љубија.

- Не видимо ко је та компанија, ко су ти људи, имамо само папирна обећања,а  насупрот тим папирним обећањима имамо конкретан посао - рекао је пословођа производње Митал МПГ Милан Ђаковић.

Рударске машине враћене су на копове, а полиција није дозволила ометање саобраћаја.

 - Нисмо успјели, не због тога што нисмо хтјели, већ нећемо да правимо проблеме ни органима реда ни да неко каже да ми рушимо државу - истакао је возач дампера Миле Ђурић.

Предсједник Милорад Додик каже, да је у РЖР -у Љубија запослено десет радника,те пита откуд на улици данас њих стотину.

- У РЖР-у ради десет радника,одакле онда на улици стотине радника. Ко су ти радници? Зашто они излазе на улицу - треба неко други да испита. Радници који штрајкују глађу у Бањалуци нису радници РЖР-а, већ неког другог предузећа - додао је Додик.

Додик је рекао да нико није против радника који раде у "Арселор Миталу", истичући да се не продаје ништа што је у вези са овом компанијом, нити се жели угрозити статус њихових радника.