latinica  ћирилица
17/05/2017 |  09:19 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Човић: Не постоји парламентарна већина за виталне законе

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да је гласање о сету закона о акцизама у Представничком дому парламента БиХ показало да тренутно не постоји парламентарна већина за изгласавање виталних закона због чега је потребно тражити разлоге за то.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић истиче да треба тражити заједничка рјешења и компромис јер је увјерен да ће исти текст закона о акцизама, ако се поново нађе у парламентарној процедури, завршити на исти начин или још горе него у претходним случајевима, јер се већ сада виде назнаке из неких странака које су то раније подржавале да више не би дале подршку.

- Мораће предлагач, ако је то Савјет министара БиХ, озбиљније приступити томе, окупити све и видјети гдје су прагови толеранције које прихвата ММФ, који је поставио услове шта ми морамо да испунимо - рекао је Човић за "Дневни аваз".

Он тврди да тренутно не размишља о алтернативи измјенама Изборног закона које је ХДЗ БиХ упутила у парламентарну процедуру, него чврсто вјерује да ће након одлуке Уставног суда БиХ о овом закону бити отворена расправа у Представничком дому.

- Овај приједлог минимум је којим се у овом тренутку једна страна може заштитити од утицаја великог броја гласача Бошњака код избора члана Предсједништва БиХ или Клуба Хрвата у Дому народа. И мислим да је сада прилика и да се покаже да се има воље за коначно рјешење притања преливања гласова из једног народа другом народу - истакао је Човић.

Извор: срна