latinica  ћирилица
17/05/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Дачић: Лажи довеле до бомбардовања Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је синоћ да је очигледно да су лажи довеле до интервенције међународне заједнице и бомбардовања Србије 1999. године.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

- Постоји организована прича од формирања Ослободилачке војске Косова (ОВК) до легитимизације њихових циљева - казао је Дачић за Радио-телевизију Србије.

Шеф српске дипломатије је оцијенио да је бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер креатор лажног мотива и повода за бомбардовање, као и да су лажи у вези са дешавањима у селу Рачак само послужиле томе да се оправда интервенција међународне заједнице.

- Само се чекао неки догађај да подстакне међународну заједницу да војно интервенише. Томе је послужио Рачак...Не кажем да међународна заједница није требало да обави своју улогу, али није смјела да лаже - навео је министар спољних послова.

Он је подсјетио да преговори 1999. године нису вођени у Бриселу, већ су међународне организације имале активну улогу на Косову.

Шеф српске дипломатије указао је и на то да се у прошлости дешавало да се накнадно открије да "није све било баш тако", наводећи да је стигло и закасњело признање да у Ираку није постојало оружје за масовно уништење.

- Рачак није дочекао да се истина објави - казао је Дачић и негирао наводе о обезглављеној дјеци и женама у том косовском селу и истакао да тамо нису страдали цивили.

- Нема жена и дјеце, нема масакра - тврди Дачић.

Он је навео да нико не спори да су погинули људи, да је било жртава, али је оцијенио да је о дешавањима на Косову било и претјеривања попут навода да је убијено 100.000 Албанаца, док је и Црвени Крст потврдио да је на Косову било око 11.000 жртава, укључујући и Србе.

Дачић је нагласио да ће Србија наставити да инсистира на дијалогу са Приштином и да је убијеђен у то да је са албанским народом могуће пронаћи заједнички интерес.

- Увијек мора да се води дијалог. Боље да има дијалога него да има рата. Наставићемо да инсистирамо на дијалогу, као што смо и до сада инсистирали - казао је Дачић.

Он је навео да није могуће избрисати прошлост, али да може да се пронађе заједнички интерес за бољу будућност.

- Ја сам убијеђен да са албанским народом можемо да нађемо заједничке интересе, само треба да будемо довољно паметни.

Спахиу: Рама био под утицајем дрога када је причао о Великој Албанији

Професор Универзитета у Приштини Неџмедин Спахиу, изјавио је за РТС да је Еди Рама био под утицајем наркотика када је говорио о припајању Косова.

- Еди Рама не воли уједињење са Косовом, он то види као опасност. То што је он рекао, вјероватно под утицајем дроге, тиме је хтио да уцијени међународну заједницу, односно Запад - рекао је Спахиу.

Извор: Бета