latinica  ћирилица
17/05/2017 |  07:41 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Додик-Мовчан: Сарадња Српске и Санкт Петербурга у свим областима (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са замјеником градоначелника Санкт Петербурга Сергејом Мовчаном, који предводи делегацију овог руског града, током вишедневне посјете Републици Српској.
Додик са делегацијом Санкт Петербурга - Фото: СРНА
Додик са делегацијом Санкт ПетербургаФото: СРНА

Додик је истакао да ће сарадња бити настављена у свима областима и најавио одлазак у Санкт Петербург почетком наредног мјесеца гдје ће учествовати на економском форуму који се одржава под покровитељством предсједника Руске Федерације Владимира Путина.

- Имаћу прилику да се тамо сретнем са важним људима, између осталог и са градоначелником Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком, који је велики пријатељ Републике Српске и помаже сарадњу овог града и Српске - навео је Додик.

Предсједник Српске додао је да је данашњи састанак дио континуитета у сарадњи јер Санкт Петербург и Република Српска развијају све значајнују сарадњу у свим сегментима, од привреде и образовања до културе, а организоване су и многе манифестације на обје стране.

- Делегацију Санкт Петербурга чине најважнији људи из ресора управе града, а овај руски град недавно је посјетила наша делегација из области здравства. Они су у Русији видјели потенцијале који су могући у развоју здравствених услуга и свега што је важно за успјешну сарадњу - навео је Додик.

Мовчан је подсјетио да је делегација коју предводи раније разговарала и са министрима Српске, те изразио опредјељење за реализацију "Мапе пута" за сарадњу у свим областима, која је потписана прошле године.

Он је истакао да су односи Српске и Санкт Петербурга веома добри и развијени, захваљујући Додику и Полтавченку.

Додао је да делегацију која борави у Српској чине представници различитих комитета из разних дјелатности - културе, физичке културе, омладине, индустријске политике и иновације, пословних односа и тржишта.

Додик са делегацијом Санкт Петербурга (Фото: СРНА)

У Бањалуци је данас отворена манифестација "Дани Санкт Петербурга у Републици Српској" која ће трајати до 31. маја.

У оквиру ове манифестације данас је у Народној и универзитетској библиотеци биће отворена изложба "Упознавање са Петербургом". Изложбу је отворио министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

У Музеју Републике Српске биће отворена изложба "Опсада Лењинграда у фотографијама", а њено отварање изложбе увеличаће Гудачки квартет "Капелија" симфонијског оркестра Државне академске капеле Санкт Петербурга.

Централна манифестација је Гала концерт петербуршких звијезда опере и балета, који ће се публици представити у Дјечијем позоришту Републике Српске.