latinica  ћирилица
17/05/2017 |  07:22 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС гласали против продаје акција РЖР Љубија (ВИДЕО/ФОТО)

Народна скупштина Републике Српске није усвојила Приједлог одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,9998% акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде "Љубија".
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

17.25... Народна скупштина Републике Српске у другом наставку 18. редовне сједнице није усвојила Приједлог одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,9998% акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде "Љубија", Приједор, методом непосредног одабира купца. За овај Приједлог гласало је 39 народних посланика, против је било 34, а суздржаних 7.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о имплементацији Стратегије за сузбијање насиља у породици Републике Српске (2014-2019) за 2015. и 2016.годину, као и Информацију о реализацији Програма развоја спорта и Стратегије развоја спорта у Републици Српској за 2016. годину.

На захтјев предлагача, Владе Републике Српске, са Дневног реда сједнице повучен је риједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој по Пројекту подршке запошљавању.

17.10. Посланици Коалиције Домовина изјавили су управо на конференцији за медије да ће бити суздржани приликом гласања о продаји акција РЖР Љубија.

17.00... Посланици Народне скупштине Републике Српске закључили су расправу о приједлогу одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде Љубија Приједор, методом непосредног одабира купца.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је понуда компаније "Израел инвестмент група" за државни пакет акција у Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија" прихваћена, јер је боља од "Миталове" и доноси инвестиције и развој тог рудника и Српске.

Ђокић је рекао да Народна скупштина може да прихвати или одбаци одлуку о продаји акција "Љубије", те да је обоје легитимно и доноси одређене посљедице.

"Нећу бити разочаран ако парламент не прихвати одлуку", поручио је Ђокић у завршној ријечи у Народној скупштини о приједлогу одлуке о давању сагласности на Одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.

Ђокић је додао да је процес продаје акција "Љубије" вођен транспарентно.

Он је нагласио да одлука о продаји акција "Љубије" није његова лична одлука, већ одлука Владе Српске која је то предложила Народној скупштини.

Ђокић је рекао да је Влада, која сада управља са 64,99 акција РЖР "Љубија", одлучила да покрене поступак продаје тих акција.

"То је предмет ове одлуке, а не продаја 49 одсто удјела у заједничком предузећу са `Миталом`. На тај начин Влада ничим није повриједила основни уговор са Миталом", рекао је Ђокић и додао да 92 милиона КМ, колико нуди `Израел инвестмент група` за акције "Љубије", доноси консолидацију Српске.

Посланици Народне скупштине размотрили су приједлог ове одлуке, а о апсолвираним тачкама дневног реда ће се изјашњавати у 17.15 часова.

14.41... Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је данас да посланици ове странке неће гласати за продају акција Љубије, јер то "није у интересу Републике Српске". Говедарица сматра да не треба продавати природна богатства, те да Српској у вези са Љубијом треба озбиљан партнер и инвеститор.

"То није директор компаније Израел инвестмент група Евгениј Зотов", рекао је Говедарица током скупштинске расправе.

Посланик СНСД-а Игор Жунић навео је да је продаја акција Љубије храбар економски потез, те да сваки посланик о овој одлуци треба да гласа по својој савјести.

Он је изразио задовољство што је овај процес приватизације вођен транспарентно.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да, ако буде усвојена одлука о продаји акција Љубије" Српска може довести у питање инвестициони пројекат који је Републици донио стотине милиона КМ кроз разна давања.

"Посланички клуб ПДП-а је против одлуке о продаји и тако ћемо и гласати", навео је Бореновић.

Посланик НДП-а Драган Чавић оцијенио је да, за сада, нема већине у Народној скупштини за изгласавање одлуке о продаји акција Љубије, те да ће се, уколико је буде, видјети ко је "купљен".

13.30... Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Слободан Протић рекао је да Српску у случају продаје акција РЖР Љубија нико не може да уцјењује, ни Арселор Митал, нити било који појединац или компанија.

"Ако то дозволимо, сутра нас неће бити", поручио је Протић током скупштинске расправе.

Протић је рекао да Митал у случају продаје државног пакета акција у РЖР Љубија не губи ништа у смислу власничког односа у заједничком предузећу, јер ће и даље има 51 одсто акција, а Љубија 49 одсто.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да ће компанија Митал, уколико дође до проблема након продаје акција Љубије, сигурно заштитити своје интересе.

Он је рекао да Митал има новца да ангажује најбоље свјетске правнике уколико дође до покретања арбитраже.

"Оно што можемо да урадимо јесте да покушамо оживјети мртви капитал тиме што ћемо га продати некоме ко може бити добар сувласник, покренути одређена истраживања и постићи међукорпорацијски договор са Миталом", сматра Ђорђић.

13.15... Лидер ДНС-а Марко Павић изјавио је у холу Народне скупштине да ДНС неће подржати продају РЖР Љубија компанији Израел инвестмент груп, јер, како каже ова компанија није кредибилна.

"Кривац за сву гужву око продаје Љубије је Министарство индустрије енергетике и рударства", рекао је Павић. Он је нагласио да је сигурно је да ће ДНС бранити интересе Приједора и Републике Српске и да неће подржати продају РЖР Љубија.

12.07... Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Влада Српске чинила напоре да се промијене односи са Арселор Миталом након што је уочено да постоје одређени проблеми у пословању и односима у заједничком предузећу са РЖР Љубијом Приједор, али да у Миталу није било разумијевања за то.

Реплицирајући народним посланицима на сједници Народне скупштине Републике Српске у вези са продајом државног пакета акција у РЖР Љубија, Ђокић је рекао да је од Арселор Митала тражено да прода два одсто удјела како би са РЖР Љубијом имао по 49 одсто акција у заједничком предузећу.

Ђокић је рекао да му је жао што Арселор Митал није дао бољу понуду за државне акције у РЖР Љубија.

Он је додао да је Влада провјерила Израел инвестмент групу, те да та фирма има капитал од 35,1 милион долара.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да су представници власти 2004. године покренули рудник у Љубији у коме није било запослених и који је имао огромна дуговања.

Гламочак је истакао да су представници тадашње власти у Српској задржали 49 одсто акција у заједничком предузећу Љубије и Митала, а да актуелна власт продаје све у том предузећу.

"Продаје се 49 одсто и више од 800 запослених који овом одлуком могу остати без посла", рекао је Гламочак током скупштинске расправе.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да је продаја акција у РЖР Љубија важно питање за Бошњаке, те да ће у вези са овом одлуком штитити право сваког радника у Арселор Миталу у Приједору и Зеници.

Он је поручио да нико нема право да уцјењује народне посланике тиме да ће отићи и напустити Приједор и Зеницу, ако "Домовина" подржи продају акција Љубије.

Уз поруку да ће гласати сходно својој савјести, Чавка је рекао да и даље нема довољно информација о Израел инвестмент групи, те да институције треба да дођу до тих података.

11.45... Посланик СНСД Драгољуб Давидовић изјавио је да је РЖР Љубија "мртвац", јер му је уговором са Миталом из 2004. забрањено да копа руду.

11.35... У НСРС је стигао лидер ДНС-а Марко Павић, који је одмах отишао у просторије Клуба посланика ове странке. 

11.30... Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић рекао је данас да је "заблуда да ће анонимна компанија Израел инвестмент група задржати 850 радника" у Арселор Миталу Приједор након куповине државног пакета акција у Рудницима жељезне руде Љубија. Чавић је рекао да се Српска "не среће први први пут са потпуно непознатим инвеститором", због чега НДП неће подржати приватизацију РЖР Љубија.

"Директор израелске компаније Евгениј Зотов, наводно, наступа у име великих инвеститора, а нема иза себе никога. Ја таквом не вјерујем. Јасно је да 2031. године истичу ресурси, због чега хитно треба обновити истраживања и уложити у обнову рудника. За то Зотов и ова компанија немају капацитет", рекао је Чавић током скупштинске расправе.

Он је подсјетио да је Арселор Митал, као први произвођач челика и жељезне руде у свијету, прошле године у свијету имао укупан приход од 56 милијарди долара.

Посланик СНСД-а Радован Вишковић указао је на то да се посланичка расправа обавља о продаји 64,9 акција у РЖР Љубија, а не о Арселор Миталу, додајући да је једно од кључних питања зашто је Миталу у овом случају бољи партнер Влада или држава, а не неко други.

"Ми треба да штитимо државне интересе и капитал у РЖР Љубија који је лошим уговором из 2004. године стављен ад акта", рекао је Вишковић.

Влада Републике Српске раније је донијела одлуку о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде Љубија, методом непосредног избора купца.

За куповину 64,99 одсто акција основног капитала Љубије компанија Израел инвестмент група понудила је 92 милиона КМ.

Године 2004. формирано је заједничко предузеће Љубије и Митала у којем РЖР има 49 одсто, а Митал 51 одсто акција.

То значи да Израел инвестмент група, ако купи 64,9 акција РЖР-а, аутоматски постаје власник 49 одсто заједничког предузећа.

......

Јучерашњу сједницу НСРС обиљежила је жустра расправа о продаји акција Љубије у којој је један број посланика истакао да је потребно продати акције компанији Израел инвестмент група док су други против доношења такве скупштинске одлуке.

У наставку сједнице требало би да буде разматран и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту подршке запошљавању.

Пренос скупштинског засједања можете пратити на програму РТРС плус.

Извор: РТРС/СРНА