latinica  ћирилица
16/05/2017 |  20:40 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Сусрет Ердогана и Трампа "тачка прелома"?

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган стигао је у Бијелу кућу на састанак са америчким предсједником Доналдом Трампом, јавља АФП.

- Надамо се да ћемо имати дуг и продуктиван разговор - изјавио је Трамп поздрављајући Ердогана у Овалном кабинету.

Теме разговора двојице званичника су стању у Сирији и одлука САД да наоружа сиријске Курде које Турска сматра терористима, као и изручење имама Фетулаха Гулена, који живи у САД, а кога Турска криви за организацију државног удара у јулу прошле године.

Током састанка са Трампом, Ердоган је похвалио "изванредне" односе са САД, али је нагласио да Анкара неће прихватити милитанте Радничке партије Курдистана у региону.

Упрскос томе што је америчком предсједнику саопштио да Анкара не жели курдске милитанте у региону, турски предсједник није директно критиковао одлуку Вашингтона да снабдијева оружјем Курде у циљу поновног заузимања града Раке у Сирији.

- У региону нема мјеста за терористичке организације. Активности Радничке партије Курдистана никада нећемо прихватити - нагласио је Ердоган.

Ердоган је додао да би посјета Бијелој кући требало да направи историјски заокрет у односима двије земље, пренијели су амерички медији.

Трамп је истакао да су Вашингтон и Анкара имали до сада добар однос и да ће он бити још бољи.

- Односи какве ће САД и Турска имати нико неће моћи да угрози - рекао је Трамп.

Извор: Агенције