latinica  ћирилица
16/05/2017 |  18:29 ⇒ 17/05/2017 | 08:27 | Аутор: РТРС

Албанац непожељан у Високом, жели да се исели у Републику Српску (ВИДЕО)

Наин Краснићи, Албанац који живи у Високом, због вишегодишњих проблема са тамошњим властима, али и комшијама, жели да се исели у Републику Српску. Каже да је његова породица, док су живјели на Косову и Метохију, поштовала Србију и српски народ, те да је управо пријатељство и кумство са Србима, узрок свих недаћа његове породице.
Албанац сели у Српску - Фото: РТРС
Албанац сели у СрпскуФото: РТРС

Од 2009. године Наин Краснићи са породицом живи у селу Лисово,у близини Восоког,у кући коју је купио је од Србина. Иако ожењен Бошњакињом убрзо је схватио да није добродошао у ФБиХ. Трују му овце од чије продаје живи, а када то пријави Полиција га сумњичи за крађу стоке.

"Мени се вода овдје сјече, стока ми се трује , цријеп у кућу ми се разбија, погледајте врата. Имам овдје живота као што су имали Срби који су живјели, неки дан нађем змију овдје на вратима", кроз сузе говори Краснићи.

Проблеми су, каже, почели када се у Федерацији прочуло да су његов отац Салих и цијела фамилија док је живјела на Космету поштовали власти Србије и вјеровали у суживот са Србима. 

"Мог оца су мрзили тамо зато што је имао Србина кума ,што се дружио са Србима. Када је војска отишла и мој отац је отишао.  Није могао да остане, убили су му брата и три сина. Ко их је убио? Албански терорости", додаје Краснићи.

Наин Краснићи каже да је полицији у Високом пријављивао крађу ограде око православног гробља у селу, реакција је изостала. Ограду су поставили пријератни мјештани, протјерани Срби како би колико- толико заштитили гробље.

Ја сам их чуо како лупају мацолама, знам их који су, дођем и кажем шта то радите. Ја сам то пријавио у МУП али ништа", свједочи Наин Краснићи.

Пријетељство са Србима као проклетство пратило је Наина Краснићија гдје год се скућио, промијенио шест кућа у Какњу и Високом, али није нашао мир за своју породицу.

Сада жели да се исели у Српску, а писао је и предсједнику Републике Српске тражећи помоћ.