latinica  ћирилица
16/05/2017 |  18:18 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Италијански вулкан пријети ерупцијом - угрожено 360.000 људи

Вулкан Кампи Флегреи у јужној Италији немиран је већ 67 година, а његова разорна ерупција могла би да се деси прије него што се очекује, показује ново истраживање Лондонског универзитета и Опсерваторије "Везувиус" у Напуљу.
Италијански вулкан пријети ерупцијом - Фото: Screenshot
Италијански вулкан пријети ерупцијомФото: Screenshot

До сада су забиљежена двогодишња раздобља мање вулканске активности 50-их, 70-их и 80-их година 20. вијека, које су проузроковале локалне земљотресе и подизање тла. Таква активност дешавала се и прије више од 500 година, па је вулкану требало стотину година до ерупције која се догодила 1538. године.

Према новом моделу проучавања вулканског лома који је развијен на УКЛ-у немири вулкана Кампи Флегреи од 50-их година имају кумулативни ефекат, при чему се нагомилава енергија у кори вулкана и тако он постаје подложнији ерупцији.

Истраживачи су свој модел већ тестирали и на другим вулканима, као што су Рабаул у Папуи Новој Гвинеји, Ел Јеро на Канарском острву и Суфријер Хилс на острву Монтсерат на Карибима.

Немирне вулканске епизоде узрокује кретање магме три километра испод вулкана. Могућност ерупције је већа чим се тло развуче до тачке пуцања, јер тада растопљени камен може побјећи до површине.

Немирни Кампи Флегреи већ је подизањем тла гурнуо оближњу луку Поцуоли више од три метра ван мора. У вулканским подрхтавањима 1970. и 1983. десетине хиљада људи били су евакуисани из ове луке у близини Напуља. Његова данашња ерупција погодила би више од 360.000 људи у његовој околини и становништво Напуља које броји готово милион.

Извор: Блиц