latinica  ћирилица
16/05/2017 |  18:13 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Добојски градоначелник се не сјећа своје улоге у рату (ВИДЕО)

Да ли добојски градоначелник, свједок са имунитетом Тужилаштва БиХ, Обрен Петровић пати од селективне амнезије?
Обрен Петровић - Фото: РТРС
Обрен ПетровићФото: РТРС

Током данашњег унакрсног испитивања одбране пред Судом БиХ у предмету Нинковићу и други, Петровић се једино присјетио и тврдио да је списковима притвореника на којима је његов потпис, само утврђивао стање ко се налази у затворима.

Не сјећа се овај СДС-ов кадар ни да је 90-тих захваљујући чланству у овој странци заузимао низ извршних, али и страначких позиција.

Општи контекст догађаја у Добоју од половине 91.године па до 3. маја 1992. године, када је спријечена окупација Добоја од паравојних муслиманско-хрватских формација готово сасвим је нестао из сјећања Обрена Петровића.

Није му познато ни да је прва добојска жртва Србин Здравко Мишић, али тврди да наоружане муслиманско – хрватске формације у појединим дијеловима Добоја нису паравојне. Из одговора на питања одбране трећеоптуженог Андрије Бјелошевића није тешко закључити, имунитет Петровићу омогућава да вјешто селектује своја сјећања.

"Не сјећам се овог случаја... не знам... не могу се сјетити, 1991. године било", каже данас Петровић.

Тврдњом да није био у органима СДС-а, мада о томе постоји низ доказа, према мишљењу адвоката Слободана Цвијетића, Петровић је начео процес властите дискредитације. Но, Цвијетић каже, једносмјерно свједочење у којем су сви осим њега криви, прихватљиво је Тужилаштву, али не и одбрани.

"Наредног уторка ћу презентовати одлучујуће документе и мислим да ћемо на крају моћи свести утиске о његовом свједочењу. Несјећање је можда цијена имунитета који је добио. Хтио то или не мислим да ћемо од Обрена Петровића добити оно што нам треба и да ће на крају бити коректан свједок", рекао је Цвијетић.

Петровић ће дакле и наредног уторка удобну градоначелничку мјењати за тврду столицу за свједоке, али по властитом избору. Прихватио је понуду Тужилаштва БиХ да се свједочећи против страначких колега Петровић амнестира од евентуалне властите одговорности.